Međunarodni festival suvremene orguljaške improvizacije u Puli (15. i 16. svibnja)

Organum Contemporalis

• Međunarodni festival suvremene orguljaške improvizacije Organum Contemporalis čiji je cilj pokretanje obnove zapuštene spomenički vrijedne orguljaške baštine Istre, održat će se u Puli 15. i 16. svibnja.

U organizaciji novoosnovane pulske Udruge za promicanje umjetnosti i kulture 9 muza, a uz podršku Grada Pule i Pulsko Porečke biskupije, ove ćemo godine pulska publika imati prilike slušati suvremene improvizacije na orguljama. Predsjednica Udruge i inicijatorica ovog festivala je zagrepčanka sa pulskom adresom Milena Đukanović, povratnica sa studija orgulja iz Nizozemske, a desna ruka joj je producentica Valentina Badanjak Pintarić, muzikologinja koja Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već 12. godinu organizira u Sisačkoj biskupiji.

„Cilj festivala Organum Contemporalis prvenstveno je osvijestiti o potrebi ulaganja u očuvanje vrijedne istarske orguljaške baštine kako bismo je sačuvali i za one koji će nas baštiniti. Već u samom početku organizacije ovog festivala problem je bio pronaći u Puli instrument koji je u dovoljno dobrom stanju da bi se na njemu koncertiralo. Pulske Katedralne orgulje nisu bile spremne za takav pothvat, niti su orgulje u Crkvi sv. Franje u izvrsnom stanju, ali su nedavno uređene i poslužiti će kako bismo širu publiku upoznali sa vrjednotama i bogatstvom ovoga instrumenta u suvremenoj glazbi i životu suvremenog čovjeka i kakva bi šteta bila prepustiti naše orgulje ovom trendu zapostavljanja. Obnova orgulja je skup pothvat i to je instrument koji zahtjeva stalnu pažnju i brigu, ali nije li tako sa svime što vrijedi?“, piše producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić,

Ovogodišnji, prvi po redu Organum Contemporalis održati će se 15. i 16. svibnja u 20 sati u Crkvi sv. Franje u Puli. Započeti će koncertom  jednog od ponajboljih nizozemskih orguljaša mlađe generacije – Erika Jana Eradusa, vrsnog improvizatora. U srijedu, 16. svibnja u istoj crkvi nastupit će međunarodni ansambl Musica Maxima, sastavljen od orgulja, 2 didgeridooa, gongova, tibetanskih zdjela, afričkog bubnja i dvije školjke, a okupljen za ovu izvedbu. Ovaj nesvakidašnji sastav izvest će improvizaciju na predivnu temu „Ave Maria“ iz gregorijanskog korala. Ulazi na oba koncerta su slobodni.

Organizator ovog festivala – prvog i za sada jedinog sličnog u regiji – planira ove godine izvesti i manji jazz festival u post sezoni. Svojim festivalima udruga se želi što je više moguće obratiti domaćoj publici, ali jednako tako i produžiti sezonu kulturnih zbivanja u Puli.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum