Nagrade Cannesa

Pobjednik ovogodišnjeg, netom završenog filmskog festivala u Cannesu je japanski redatelj Hirokazu Kore-eda s filmom „Shoplifters“, u kojem se bavi disfunkcionalnom i otpadničkom japanskom obitelji.

Nakon Zlatne palme, koja je otišla spomenutom Japancu, drugu nagradu po značaju (Grand Prix) dobio je Spike Lee za „Blackklansman“, krimić koji se bavi članovima zloglasnog američkog pokreta Ku Klux Klan u Coloradu 1970-ih. Dobro je prošao i poljski redatelj Pawel Pawlikowski, koji je za „Hladni rat“ (hrvatska koprodukcija) nagrađen za režiju, dok su nagradu za scenarij podijelili talijanska redateljica Alice Rohrwacher (Sretni Lazar) i iranski redatelj Jafar Panahi (Tri lica), koji unatoč nemilosti iranskog režima dobro kotira na svjetskim festivalima A-klase. Žiri je bio blagonaklon i prema novom filmskom eseju veterana Jeana Luca Godarda, kojemu je dodijeljena počasna Zlatna palma.

 

E. L.

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum