Neorealizam 21. stoljeća

TV: SVETA OBILAZNICA, redatelja Gianfranca Rosija

U četvrtak (24. svibnja) navečer na HTV-u premijerno je prikazan dokumentarni film „Sveta obilaznica“ (Sacro GRA, 2013), redatelja Gianfranca Rosija, ujedno prvi dokumentarac koji je dobio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji.

Zanimljivo da je i Rosijev sljedeći dugometražni dokumentarac „Gori more“ (Fuocoammare) osvojio Zlatnog medvjeda na berlinskom festivalu, čime je taj redatelj zaslužio titulu najnagrađivanijeg suvremenog dokumentarista na velikim festivalima. „Sveta obilaznica“ je mozaički dokumentarac koji prati ljudske sudbine vezane uz 70-ak kilometara dugačku rimsku obilaznicu, njihove probleme i životne preokupacije.

Rosijeva kamera prati medicinske tehničare u interventnim kolima, starijeg čovjeka koji proučava nametnike u palmama, ekipu koja snima foto-romane, ulične prostitutke, postarijeg ribara i njegovu obitelj te brojne druge pripadnike mnogobrojne zajednice smještene na periferiji ogromnog Rima. Narativni pristup je mozaičan, u smislu da se brojni protagonisti povremeno pojavljuju i zatim nestaju, a između njih Rosi ubacuje kaotične kadrove prometa na obilaznici, dok se u pozadini stalno slabije ili jače čuju zvukovi prometala.

Takav pristup daje veliku važnost pojedinim protagonistima, koje Rosi portretira s velikim razumijevanjem, toplinom i nastojanjem da izvuče njihovu ljudskost, kao i njihovoj sveukupnosti, odnosno zajednici smještenoj na rubu jednog od kulturnih centara svijeta. Rosijev osebujni dokumentarac je mali neorealistički biser, toliko potreban na početku ovog kaotičnog 21. stoljeća.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 7 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum