Održan 2. Do It With Others festival

U organizaciji multimedijske platforme za edukaciju i razvoj EduSplash i Kluba Kotač u četvrtak, 3. svibnja   je u Društvenom centru Rojc započeo drugi Do It With Others festival. Ovaj trodnevni događaj zamišljen je kao okupljanje različitih umjetničkih rukopisa Pule i regije, ali i šire, što rezultira platformom za umrežavanje, suradnju i kreativno izražavanje. Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje se baziralo na glazbenom izričaju, ove se godine DIWO festival bavi mnogim aspektima suvremene umjetnosti; od likovne, izvedbene preko audio-vizualne i video umjetnosti do autorske glazbe i DJ kulture. Fokus je na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu tehnologije, umjetnosti i inovativne upotrebe medija, a radovi se sadržajem referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture.

Kiša je prvog dana dijelom osujetila organizatore, budući su dio programa namjeravali odraditi u unutarnjem dvorištu Rojca, te se umjesto toga sve moralo odvijati u Klubu Kotač. Prvo je na programu bilo otvorenje izložbe mlade britanske multimedijalne umjetnice Sarah Maple, prije svega vrlo talentirane slikarice koja u svom radu koristi i video, fotografiju, performans, itd. Kćer majke Iranke i oca Britanca, Sarah se u svom umjetničkom radu hrabro i originalno dotiče delikatnih tema spolnog identiteta i s njime povezanim predrasudama, feminizmom, religijom, društvenim stereotipima, provokativno pomičući njihove granice. Činjenica da dolazi iz „miješane obitelji“, kako sama kaže, vrlo ju je rano navela na razmišljanje o vlastitom identitetu: „Počelo me zanimati kako se dvije različite kulture mogu spojiti i je li to uopće moguće. Također, u obitelji je poticana čednost tako da me interesiralo kako se to slagalo s izrazito seksualiziranim društvom. Zbog mojih osobnih iskustava uvijek smatram da je važno istaknuti i propitivati stereotipe i to volim raditi kroz zabavu i humor. Humor uvijek prenese poruku!“ Kao uzore Sarah posebno ističe žene poput Barbare Kruger, Faith Ringgold i Fride Kahlo, a općenito gravitira prema politički angažiranim umjetnicima.

Nastavak prve večeri DIWO-a bio je namijenjen Procesu, posebnom programu kluba Kotač usmjerenom na osvješćivanje društva o LGBTIQ zajednici, te – kroz zabavne i edukativne programe – promicanje jednakosti i ravnopravnosti u stvaranju društva bez barijera i predrasuda. Voditelj Procesa, Jan Franjul, ugostio je djevojke iz dva zagrebačka banda, koje su se potom i koncertno predstavile. Riječ je o ženskim bandovima Žen i Tus Nua. Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milevoj su band Tus Nua osnovale 2014. U rujnu 2016. dovršile su album Horizonts koji je dostupan besplatno na njihovoj Bandcamp stranici, a upravo ga je službeno objavila i američka izdavačka kuća Weltraum-Wal Records iz Seatlea. U svom radu detalje svakodnevice uklapaju u svoju atmosferičnu glazbu, uz duhovite, kratke i dvosmislene, tekstove.

Grupu Žen, pak, čine Eva Badanjak, Sara Ercegović, i Ivona Ivković. Definiraju se kao „audio-vizualni progresivni indie post-rock band s queer feminističkim stavom“, a zajedno muziciraju već skoro deset godina. 2011. pokrenule su i platformu ŽivŽarŽur, putem koje se umrežuju s drugim DIY bandovima i zajedno lakše dogovaraju nastupe. Prvi album „I onda je sve počelo,’ objavile su u svibnju 2013. u izdanju queer feminističke kuće Unrecords iz Beča, a svoje su uratke objavile i na mnogim kompilacijama. Žen zaigrano seciraju rodne stereotipe i premošćuju granice audio i vizualnih umjetnosti, evocirajući putovanja kroz vokalne harmonizacije uronjene u simbiozu gitare, basa, bubnjeva i elektronike. U nastupu Žena vrlo im je bitan i vizualni identitet. VJ-ing, spotovi, ali i omoti albuma nadopunjuju glazbu i stvaraju cjelinu s njome.

Osim same glazbe u razgovoru s bandovima bilo je riječi i o vezi aktivizma i glazbe. Djevojke su pričale o činjenici da one kao queer osobe i žene svakim svojim nastupom uz glazbu uvijek imaju i dodatnu poruku jednostavno zato što je band sa ženama članicama ovdje još uvijek rijetkost. Govorile su o razlikama u prihvaćanju kod nas, na Balkanu i na sjeveru gdje su sve svirale i pripadajućim razlikama u otvorenosti društva.

Večer je svojim house setom zaokružio DJ Bebetto.

Tekst Daniela Knapić

Foto: web arhive umjetnika

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum