Predavanje Maše Kolanović u sklopu CKPIS-ovih mjesečnih programa

„Kako se kalio kapitalizam?“

• Predavanje doc.dr.sc. Maše Kolanović naziva „Kako se kalio kapitalizam? Moralna i afektivna ekonomija hrvatske kulture devedesetih godina 20. st“ bit će održano u petak, 25. svibnja u podne, u Dvorani Slavka Zlatića Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a u sklopu CKPIS-ovih mjesečnih programa.

„U pokušaju detektiranja dominantne linije kulturnog pamćenja ranih devedesetih godina na području bivše Jugoslavije možemo gotovo bez poteškoće ustvrditi kako prevladavaju teme društvene i političke tranzicije obilježene ratom i etničkim konfliktom. Ono što obično prolazi ispod radara jesu kulturne prakse inauguracije, naturalizacije i domestifikacije kapitalizma u regionalni tranzicijski prostor. Predavanje će nastojati ocrtati lokalnu obojenost puzećeg kapitalizma u Hrvatskoj tijekom ranih devedesetih godina s ciljem boljeg razumijevanja njegovih specifičnosti ne samo kao novog ekonomskog, već i novog afektivnog i vrijednosnog poretka“, piše u opisu predavanja.

Maša Kolanović autorica je knjige „Udarnik! Buntovnik? Potrošač… Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije“ (2011) te urednica zbornika „Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva“ (2013) i „The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (post)Socialism and its Other“ (suurednice D. Jelača i D. Lugarić, 2017).

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum