Predavanje NOELA ŠURANA u Premanturi

“Etnoglazbena slika Istre”

• Predavanje Noela Šurana naziva “Etnoglazbena slika Istre” bit će održano u četvrtak, 3. svibnja u 19.30 sati u premanturskoj Školi na placi, a u organizaciji JU Kamenjak i Udruge u kulturi Fenoliga.

„Kao u tehnici mozaika gdje se kockice slažu na različite načine, kako bi izgradile određene oblike i gdje se boje međusobno ne stapaju kao plohe, mrlje ili potezi, što ih ostavlja kist pri primjeni drugih slikarskih tehnika, već se svaka kockica razaznaje u svom obliku, veličini i boji (Jakubin,2001.) tako je i etnomuzikološka slika Istre sastavljena od niza različitih kockica. Istarska glazbena baština u svojoj punini danas se prezentira kao višeetnička, višekulturna i višejezična. Istarski glazbeni mozaik sastavljen je od različitih vokalnih, instrumentalnih i voklano-instrumentalnih glazbenih oblika različitih tradicija. Prvenstveno su povijesni, društveni, ekonomski i drugi razlozi pridonijeli da se na području Istre razvije veliki broj različitih glazbenih, vokalnih i plesnih oblika.

„Tradicijske glazbe Istre na svoj način odražavaju društveno-ekonomske i kulturne prilike u kojima je živjelo i u kojima živi stanovništvo pojedinih njezinih krajeva. Geografski smještaj i povijesna zbivanja na ovom teritoriju različito su utjecali na razvoj tradicijske glazbe“, piše u opisu predavanja.

Noel Šuran rođen je 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2011.). Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije u Zagrebu. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, stručnim i znanstvenim skupovima, simpozijima, izložbama, smotrama, memorijalima vezanim uz prezentaciju i edukaciju vizualne kulture. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Priredio B. V.

Foto

Leave a Reply


8 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum