Prezentacija i koncert u Gradskoj radionici

„Digitalna pedagogija u glazbi”

• U sklopu Dana otvorenih vrata udruga – DOVU 2018, Gradska radionica za subotu 26. svibnja u svom prostoru na Stoji (Lj. Posavskog 10, Pula) najavljuje dva međusobno povezana događanja.

Prvo će u 19 sati biti održana prezentacija o digitalnim alatima kao nadopuni podučavanju glazbe. Riječ je o alatu za učenje sviranja, solfeggia te glazbene pedagogije koji se uspješno koristi u Estoniji, Kanadi i SAD-u. Više o tome govorit će Marko Jovanović te njegov gost i mentor, Kristo Käo, suosnivač aplikacije Match My Sound, a razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

Nakon prezentacije, publika će u 20.30 sati imati jedinstvenu prigodu poslušati koncert klasične glazbe na kojem gostuju cijenjeni estonski gitarist i glazbeni pedagog Kristo Käo (theorbo-velika lutnja, klasična gitara) i pulski kompozitor i profesor violine Silvano Kalagac (violina) sa specijalnim programom pripremljenim samo za ovu večer.

Prezentacija je dio aktivnosti unutar European music incubator eksperimentalnog trening programa namijenjenog glazbenicima u usponu, a sufinanciranog iz EU programa Kreativna Europa. Na natječaju za prijem u program od 135 prijavljenih, izabrano je sedmero sudionika, a svakome od glazbenika dodijeljena je posebna tema. Pulski umjetnik te profesor glazbe, Marko Jovanović, jedan je od izabranih glazbenika, a sudjeluje s temom: „Digitalna pedagogija u glazbi“. On objašnjava odabir ove teme sljedećim riječima: „Obzirom da su se uvjeti učenja promijenili, važno je da su alati za učenje interaktivni. Bez obzira na dostupne muzičke gadgete, većina instrukcijskog materijala u muzičkoj edukaciji je jednosmjerna jer daje sadržaj bez povratne informacije te nedostaje prilagodba individualnom učeniku i njegovim potrebama. Također, digitalna pismenost u Hrvatskoj još je uvijek na niskom nivou. Kristo Käo, koji je moj mentor u ovom programu, jedan je od kreatora platforme koja od 2007. radi na principu interaktivnog podučavanja. U suradnji s njime pokušavam takav model učenja približiti našim učenicima“. Trenutno se odvija ciklus radionica tijekom kojeg se glazbenici uključeni u projekt, zajedno sa svojim mentorima sastaju u Tallinnu, Liverpoolu, Zagrebu, Nantesu i Genovi te uče i razvijaju nove modele izvan tradicionalnih okvira popularne glazbe.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum