„RiP! A remix manifesto“ Bretta Gaylora u KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Kanadski dokumentarac o autorskim pravima „RIP! Remix Manifesto“ redatelja Bretta Gaylora na programu je Kluba Pulske filmske tvornice u četvrtak, 24. svibnja u 21 sat.

„Zašto je kopiranje i sempliranje sadržaja poželjno, krivično gonjenje downloadera apsurdno i zašto bi Mickey Mouse trebao biti javno dobro, a Metallica možda u krivu?“, navodi se u opisu filma.

Nakon projekcije Marko Zdravković-Kunac internetom će razgovarati o konceptu CopyLEFT-a s Tomislavom Medakom, doktorantom pri Centru za postdigitalne kulture na Sveučilištu u Coventryju.

U filmu web aktivist i redatelj Brett Gaylor istražuje probleme autorskih prava u informatičkom dobu koji razbijaju medijski obzor 20. stoljeća i uklanjaju zidove između korisnika i proizvođača sadržaja. Glavni je protagonist filma Girl Talk, glazbenik koji je na vrhu svih ljestvica zahvaljujući svojoj sempliranoj pjesmi. No, je li Girl Talk ideal moći običnih ljudi ili Čarobni Frulaš piratstva? U filmu su i osnivač Creative Commonsa, Lawrence Lessig, brazilski ministar kulture Gilberto Gil i kritičar pop kulture Cory Doctorow. Od prvog dana to je participativan medijski eksperiment, a redatelj Brett Gaylor dijeli svoj sirovi materijal na opensourcecinema.org gdje ga svi mogu remiksirati. Metoda filma kao miksa dopušta svim remiksima da budu njegov sastavni dio.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


8 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum