Simpozij Foruma Tomizza u Umagu

Dobitnik nagrade Lapis Histriae je Stamen Milovanović

• U sklopu međunarodnih pograničnih susreta, odnosno literarno, društveno, kulturnog festivala nazvanog Forum Tomizza, koji se devetnaestu godinu za redom održava u Kopru, Umagu i Trstu, 18. svibnja je u prostorijama Zajednice Talijana Umag održan simpozij kratkih predavanja, te proglašenje pobjednika književnog natječaja Lapis Histriae.

Forum Tomizza osmislio je naš istaknuti književnik Milan Rakovac s idejom promicanja vrijednosti prijateljstava koja nadilaze granice jezika, država i nacionalnosti te zacjeljivanja rana koje su na ovim prostorima nanesene politikama dvadesetog stoljeća.

Ravnatelj knjižnice grada Umaga Neven Ušumović predstavio je u ime organizatora simpozij, dok je Milan Rakovac proglasio otvorenje istog pojasnivši duh koji ga nadahnjuje. Uz njih dvojicu u predstavljanju je sudjelovala i Floriana Bassanese Radin kao predstavnica grada Umaga i zajednice Talijana, a nenajavljeno je pozvana i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Umaga Tatjana Vujić da pročita ulomak iz njene zbirke pjesama nazvane “Inhalacije sjećanja”.

Tema ovogodišnjeg Foruma koji nosi ime velikog književnika Fulvia Tomizze bila je “Azil”, a predavači koji su došli na poziv organizatora su Vanja Bakalović, Janja Beč Neuman, Igor Štiks, Ana Sarah Lunaček Brumen, Ricardo Cepach i Sanja Stupar Trifunović. Prva govornica koja je nastupila na simpoziju bila je pravnica Vanja Bakalović, koja se bavila savjetodavnim i istraživačkim radom posebno na zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Njeno se predavanje odnosilo prvenstveno na poziciju prava na azil između međunarodnih i nacionalnih pravnih sustava. Neven Ušumović je predstavio sljedeću predavačicu, Janju Beč-Neumann kao jednog od rijetkih glasova razuma koji u Srbiji poziva na priznavanja genocida koji je počinjen nad Bošnjacima od strane srpske vojske. Njeno je kazivanje jedan od rijetkih javnih govora koji su dopušteni ovoj hrabroj ženi, jer ona na šokantan način navodi svjedočanstva masovnih ubojstava iz tri razdoblja dvadesetog stoljeća. Književnik Igor Štiks je na osebujan i ironičan način opisao kontradikcije međunarodnog prava kakvog je osjetio na vlastitoj koži.

Neven Ušumović se potom osvrnuo na biografiju Fulvia Tomizze, naglasivši da je to književnik koji je nastojao razumjeti turbulentno vrijeme u kojem je živio. Rakovac, Radin i Ušumović su svaki na svoj način spomenuli i nedavno preminulu talijansku intelektualku Patriziu Vascotto (1955-2018) i njen veliki rad i uspjeh kojeg je postigla organizirajući Forum Tomizza u Trstu, čiju su organizaciju nakon njenog preranog odlaska preuzeli Marko Kraus i Skupina 85.

Zajednica Talijana Umaga, kako navodi Bassanese Radin, promovira suživot, dijalog, uvažavanje, toleranciju, prihvaćanje i međusobnu komunikaciju preko niza aktivnosti, među kojima je posebno značajno izdavaštvo ali i putovanja. Njeni predstavnici često putuju i posjećuju zajednice Talijana u Hrvatskoj ali i hrvatske zajednice u Italiji i drugim zemljama, te posjećuju i “esule” iz Istre upoznavajući njih i njihove problematike, a nedavno su izdali i zbirku dječjih brojalica koju je profesorica Lorena Monika Kmet prevela i na hrvatski jezik. Ovogodišnja tema se posebno dotiče talijanske manjine koja je azil i emigraciju osobno i uživo doživjela, istaknula je dogradonačelnica Umaga Bassanese Radin.

Pobjednikom 13. po redu međunarodnog književnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae proglašena je priča “Imenjaci”, čiji je autor nagrađivani beogradski književnik i dramaturg Stamen Milovanović. Ove godine na natječaj je pristiglo ukupno 107 rukopisa, a dobitnika i ostale autore čije će kratke priče tvoriti ovogodišnju zbirku odabrao je žiri u sastavu Tea Tulić, Laura Marchig i Marko Sosić. U užem izboru za nagradu bile su još sljedeće priče: „Protokol“ Igora Ivka (Berlin), „Babuška“ Marija Glavaša (Split), „Probudi me kad prođe“ Mire Morovića (Split), „Nepostojeći ljudi“ Tene Lončarević (Županja) i „Mrtvima krevet ne treba“ Bojana Krivokapića (Novi Sad).

Za knjigu Lapis Histriae 2018, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još sljedeće priče: „Ratni zločinci“ Vukašina Štrekera (New York), „Lilly“ Mirnesa Sokolovića (Sarajevo), „Preden je za svojim repom zaprla vrata“ Nežke Struc (Orehova vas), „Jednom, kad drugi put umreš“ Radmile Ercegovac (Novi Sad), „Kratki susret“ Anice Marcelić (Zaprešić), i „Inshallah“ Tiziane Marfisi (Osimo). Savjet kojeg dobitnik nagrade Lapis Histriae Stamen Milovanović daje onima koji se namjeravaju okušati u pisanju je da pročitaju svoj rukopis naglas, prateći ritam rečenica, a svoj rad mogu smatrati završenim tek onda kada mu nemaju više što za oduzeti. Značenje pisanja on ovako objašnjava: “Kad šutim onda sam sâm, kad pričam onda sam s nekim, kad pišem, onda sam sa svima.”

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


9 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum