Tjedan Europe u Kući fresaka u Draguću

Predstavljanje online baze „Istarska kulturna baština“

• Tjedan Europe u Kući fresaka u Draguću bit će obilježen u srijedu, 9 svibnja s početkom u 19 sati kada je na programu prezentacija projekta online baze kulturne baštine naziva „Istarska kulturna baština – Patrimonio culturale Istriano“. Riječ je o detaljnoj bazi kojoj će svatko moći pristupiti putem domene www.ppmi.hr – Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

„Radi se o opsežnom digitalnom katalogu svjetovne i crkvene baštine Istre s čijim je sačinjavanjem krajem 2017. godine započela Kuća fresaka u Draguću, odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Katalog će se otvoriti za javno korištenje u sklopu Europske godine kulturne baštine 2018. a do sada ga čini oko tisuću kataloških jedinica, puni se svakim danom pa taj broj varira. Naša namjera je uključiti u njegovo sastavljanje što više pojedinaca i institucija, cilj nam je svake godine obogatiti ga s pet tisuća novih unosa. Online baza sadržavat će sve što smatramo baštinom – od građevina u povijesnim jezgrama i njihovih interijera i pojedinačnih nepokretnih kulturnih dobara svih namjena, preko arheoloških lokaliteta, pa do pojedinačnih predmeta, umjetničkih i uporabnih, povijesnog oruđa i oružja, dijelova arhitektonske opreme, sekundarne dokumentacije, crteža, nacrta, fotografija. Uz slikovnu identifikaciju korisnicima će biti dostupna i jasna tekstualna identifikacija. Kako je riječ o opsežnom projektu u koji će se uključiti i druge institucije, a namijenjena je širokom krugu korisnika, pozivamo sve zainteresirane, sve kolege u struci, znanosti i kulturi, da prisustvuju prezentaciji početne faze kataloga prije njegove internetske aktivacije i iznesu svoja mišljenja i prijedloge“, piše u pozivnici.

Na predstavljanju će o različitim aspektima kulturne baštine govoriti Sunčica Mustač, Ivan Matejčić i Maurizio Levak.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum