181st Day of the Year u dvorištu Rojca

U okviru Ljeta u Dnevnom i ciklusa Koncerti u dvorištu Rojca u subotu 30. lipnja s početkom u 22 sata održat će se audiovizualni koncert „181st Day of the Year“.

Day of the Year audiovizualni je projekt skladatelja i glazbenika Alena i Nenada Sinkauza, video umjetnika Ivana Marušića Klifa i oblikovatelja zvuka Miroslava Piškulića u kojem kroz improvizacijske glazbene i vizualne tehnike predstavljaju proces instantnog stvaranja audio-vizualne kompozicije. Arhitektura prostora svojim izgledom i akustičkim karakteristikama uvelike uvjetuje ishod svake pojedine izvedbe. Zbog kompleksnog procesiranja gitara, basa, raznih objekata, mikrofona i pickupa, kao osnovnih izvora zvuka pa i „field recordinga“, svojstva razglasa i rezonantnost prostora postaju bitan segment ukupne zvučne slike. Video se bazira isključivo na živom materijalu s video kamera i audio reaktivnih analognih uređaja, pa izgled scene, dvorane ili u ovom slučaju dvorišnog prostora kasarne Karlo Rojc u Puli, postaju sastavni element ukupnog ugođaja. Svakim njihovim nastupom mijenja se naziv performansa rednim brojem dana u godini, naglašavajući time neponovljivost i jedinstvenost svake izvedbe.

Sinergijski pristup zvuku i vizuali temelj su rada Day of the year kolektiva. Audio i video materijali su u stalnoj korelaciji: video slike se dijelom generiraju iz zvučnih signala glazbenika, dok procesirani video signali povremeno postaju dio zvučne slike. Materijali koji nastaju kroz ovakvu kontinuiranu gradnju i nadogradnju zvuka i videa, generiraju strukture industriala, techna, noisea, ali i apstraktne atmosfere koje poprimaju s vremenom neočekivane i u svakoj novoj izvedbi drugačije oblike.

Day of the year kao AV kolektiv postoji od 2012., iako je idejno predstavljen u audio verziji još 2010. Kolektiv se predstavljao ponajviše u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Grčkoj, Italiji i Srbiji na raznim festivalima i umjetničkim rezidencijama, ali i u SAD-u i Japanu.

Organizator koncerta je Savez udruga Rojca i Dnevni boravak. Programi Dnevnog boravka Rojca financirani su sredstvima Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nove i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum