23. Jazz u lapidariju otvara North East Ska Jazz Orchestra na Trgu slobode

Svake srijede tijekom lipnja i kolovoza Poreč će uživati u vrhunskim jazz koncertima. 23. Jazz u lapidariju ove godine nudi bogatu paletu izričaja iz cijeloga svijeta, od jamajkanskih ritmova preko komornog džeza pa sve do izvedbi porečkih jazz glazbenika. Festival u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine održava se od 11. srpnja do 29. kolovoza, a sve počinje velikim koncertom otvorenja na Trgu slobode, gdje će u 21 sat nastupiti talijanski big band North East Ska Jazz Orchestra.

fb 1920×1080

Nakon koncerta otvorenja na glavnom porečkom trgu večer će završiti glazbenom poslasticom u lapidariju porečkog muzeja, velikim jam sessionom 19 članova North East Ska Jazz Orchestra, među kojima su i Jurica Prodan i Luka Vrbanec iz Techno Vikingsa. Festival se nastavlja 18. srpnja kada Austrijski kulturni forum u Poreč dovodi komorni jazz ansambl HI5, a tjedan kasnije nastupit će Ton Risco European Quartet, predvođen jednim od najboljih europskih vibrafonista mlađe generacije.

Na jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog jazza, publiku će povesti i izvanredni Tamara Obrovac Transhistria Ensemble. Unikatnu glazbu i prepoznatljivi vokal Tamare Obrovac te spontan, inventivan i snažan nastup njezina međunarodnog ansambla, publika će moći doživjeti iznimno u utorak, 31. srpnja.

Mješavinu hip-hopa, elektronske glazbe i džeza početkom kolovoza donosi DRT/PWR (Dirty Power). Za bubnjeve i elektroniku uživo u bendu brine Porečanin Alex Brajković, a ostali članovi benda dolaze iz Francuske i Italije te s Novog Zelanda. Još jedan izvođač s južne hemisfere nastupit će u lapidariju. Multiinstrumentalist i improvizator Trevor Brown iz Australije vraća se u Poreč s projektom Bura, a ovom će prilikom zasvirati saksofon, flautu i klarinet.

Do kraja kolovoza održat će se još tri koncerta na kojima će se iskazati prvenstveno domaći glazbenici. Pod imenom B’s FUNstallation nastupit će šest glazbenika mlađe hrvatske jazz generacije – Miron Hauser na trombonu, Mario Bočić na tenor-saksofonu, Luka Žužić na klaviru, Goran Rukavina na kontrabasu i Adriano Bernobić na bubnjevima, okuplja ih trubač Zvonimir Bajević. Zoran Majstorović s Atma Mundi Ensembleom predstavit će album The Road to Skitacha, koji mu je donio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje skladateljsko ostvarenje hrvatskog jazza u 2016.

Posljednji koncert na rasporedu je 29. kolovoza kad će Oleg Kireyev Quartet zatvoriti 23. Jazz u lapidariju izvedbama džez-standarda i autorskih skladbi. Kao dio ove rusko-hrvatske jazz priče nastupit će i domaći Matija Poropat na klaviru i, još jednom, Alex Brajković.

Za novi vizualni identitet festivala zaslužna je Porečanka Sabina Damiani. 23. Jazz u lapidariju odvija se u sklopu Poreč Open Air Festivala, a organizira ga Pučko otvoreno učilište Poreč. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča, Valamar Riviere i Austrijskog kulturnog foruma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum