Festivala putopisa – Verse u puli (8. i 9. lipnja)

Imaginarne šetnje Julia Cortázara i Johna Keatsa otvaraju festival

• Festivala putopisa – Verse, čije su idejne začetnice i autorice sestre Marijana i Vanja Valić, od 8. do 9. lipnja u Puli ugostit će istaknute i nagrađivane autore, književnike, povjesničare, filmske kritičare i putnike. Miroslav Bertoša, Zoran Roško, Ivana Vareško, Dražen Ilinčić, Bruno Kragić i Milan Rakovac sudionici su trećeg izdanja Festivala.

„Žanrovski izravno naglašavamo putopis i putovanje kao takvo, ali da, priklanjamo se povijesnom razdoblju. U konačnici kroz interpretaciju spajamo klasični stil sa modernističkim. Verse su upravo takvim pristupom stvorile prepoznatljivo ‘lice’. Idejno polazište temeljile smo na praksi istovremene prisutnosti prošlosti i budućnosti“, navode organizatorice.

Od 8. do 9. lipnja 2018. govorit će se o krajevima koje otkrivaju putopisci i pisci, slijedit će se riječi pisca – putnika, kretat će se stazama spoznaje i sebe i drugih.

„U eri supermoderniteta, kada možemo otići bilo gdje, kuda doista krećemo? Za čime tragamo? Kojim načinima osvajamo prostore i jesu li ti prostori uvijek ipak samo intimni? Krećemo li se ikada dalje iz vlastite sobe? U vremenu kada su granice intimnog i javnog posve izmiješane, kada svoju novu točkastu posteljinu preko društvenih mreža nudimo strancima za jedan lajk, kada živimo u 4K dimenziji i ne poznajemo stvarnost ako je nisu zabilježili naši pametni telefoni, kada u potpunosti živimo svoje interaktivne samoće, tematsku okosnicu ovogodišnjeg putovanja čini „Putovanje po mojoj sobi“, naslov preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Njegov mikro i makrokozmos, nekoliko stotina godina kasnije, ocrtava duh i naše epohe“, kažu organizatorice.

„U ovogodišnjem izdanju Festival se izmaknuo iz očekivanih prostora. Za mjesto glavnih lokacija naglašava popularizaciju spomen-soba, kroz simbiozu s kulturnim i povijesnim prostorom. Programski koncept poistovjećujem se s „utočištem“ u kojem prostor doživljavamo kao scenu na kojoj ljudi oživljavaju i otkrivaju dijelove sebe i drugih. Veliku ulogu u kreiranju ovogodišnjeg koncepta imala je Vlatka Kolarović. Njezinim prijedlogom Festival koristi lokaciju – Hotel Riviera i po prvi puta da neki festival održava dio programa u hotelskoj sobi, sobi u kojoj je upisana povijest“, netočno navode organizatorice očigledno neznajući da je Kate Pendry održala iznimno dirljivi i efektan višesatni performans „Peepshow Merilyn (Gospoda preferiraju mrtve plavuše)” u sklopu 12. PUF-a 2006. godine, upravo u jednoj od soba Hotela Riviera.

Prvi dan Festivala počinje u petak, 8. lipnja u 20 sati u spomen sobi Antonia Smareglie. Miroslav Bertoša predstavlja jedno drukčije „putovanje“: ono argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom. Ovaj Cortázarov osebujni esej u potpunosti se uklapa u Festival putopisa (motivom „Putovanja po mojoj sobi“ Xaviera de Maistrea) jer čitatelju omogućuje da, sjedeći u fotelji, luta mjestima u kojima su svoje kreativne trenutke ostvarivala obojica „šetača“.

„Iste večeri, u galeriji Makina, u 21 sat slijedit će panel razgovor „Digitalni horizonti“. Gosti Zoran Roško i Ivana Vareško tematizirat će o dvije krajnosti našeg vremena. O nekim novim putnicima koji otkrivaju svijet. Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? Gdje ostavljamo jednog sebe i postajemo netko drugi? Među svim putovanjima na koje čovjek u svom životu može poći, putovanje unutar sebe, u svoje misli, osjećaje i doživljaj okoline, zasigurno je među najčudesnijima. Osobito ako je ljudsko biće samo po sebi posebno. O tome govori francuski dugometražni dokumentarni film „Posljednje vijesti iz svemira“ u režiji cijenjene Julie Bertuccelli koja je za ovaj svoj rad nominirana za francusku nacionalnu filmsku nagradu César. U suradnji s Francuskim Institutom u Hrvatskoj u Kinu Valli, u subotu, 9. lipnja u 19 sati prikazat će se istodobno dirljiv i snažan, misaon i realističan film. Prikaz je to svakodnevice Hélène Nicolas koja od rane mladosti zbog autizma živi u vlastitom svijetu. Svojim aktualnim dokumentarcem ponovno pokazuje izniman senzibilitet za filmsko uprizorenje onog najosjetljivijeg i najsnažnijeg u ljudskom životu: spoznavanju samoga sebe“, navode organizatorice.

U svojoj završnici, Verse u subotu s početkom u 21 sat, na terasi Hotela Riviera održat će panel diskusija „Soba s pogledom“. O sjaju i bijedi filmskog glamura, o putovanjima na koja krećemo fikcijom, ali i stvarnim filmskim pričama koje Hotel Riviera može ispričati, razgovarat će Milan Rakovac, Dražen Ilinčić i Bruno Kragić. Osim panel razgovora, u sobi 209 projicirat će se tri dokumentarna filma iz arhive Pulskog filmskog festivala: „Soba 60“ (2013.), „Biografija Festivala 1954-1978“ (1978.-1979.) i „Do viđenja u Puli“. Moderatorica panel diskusija bit će Vlatka Kolarović. Dizajner vizualnog identiteta i grafičkog oblikovanja je Dražen Tomić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum