„GLEMBAJEVI“ U PULSKOJ FILMSKOJ TVORNICI

Dan prije medijski razvikane baletne izvedbe drame Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi“ na pulskom otoku Katarina, ovoga četvrtka, 28. lipnja, u 21 sat na programu Kluba Pulske filmske tvornice je film „Glembajevi“ koji je 1988. režirao Antun Vrdoljak.
Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba koju Leone doista poštuje među članovima svoje obitelji jest Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa svenazočnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayi obogatili, Leone dolazi u sukob s ocem i barunicom.
Jedna od najpoznatijih hrvatskih ekranizacija književnog djela hvaljena je zbog rada s odličnim glumcima (Mustafa Nadarević, Ena Begović, Tonko Lonza, Žarko Potočnjak), promišljenog vizualnog dizajna i privlačne fotografije, dojmljive glazbe te evokacije krležijanske dekadencije kapitalističke obitelji. Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

E.L.

 

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum