Gotovac na engleskom


Izdavačko agilni Hrvatski filmski savez objavio je još 2003. monografiju o legendarnom pokojnom performeru i filmašu Tomislavu Gotovcu, koja sadrži opsežnu fotodokumentaciju njegovih umjetničkih izvedbi i kvalitetne eseje renomiranih stručnjaka (Ješa Denegri, Hrvoje Turković i ostali).

Riječ je o izvrsnoj monografiji, iako pomalo klasičnog ustroja, a za nešto moderniju i razigraniju verziju pobrinuo se 15 godina kasnije njegov prijatelj i znameniti srpski redatelj Slobodan Šijan. Isti izdavač (HFS) objavio je ovih dana Šijanovu knjigu „Life as a Film Experiment“, koja će biti od velike koristi i međunarodnoj publici željnoj detaljnijeg upoznavanja s Gotovčevim radom, kao i kulturološkog i socijalnog ozračja bivše Jugoslavije.

Šijan je knjigu podijelio na 48 poglavlja, koja funkcioniraju poput filmskih sekvenci s kadrovima analiza, citata, fotografija, komentara i slično. Na taj način uspio je narativnom strukturom knjige i vizualnim oblikovanjem, a ne samo sadržajem, razraditi tezu da je Gotovac cijeli svoj život i rad doživljavao kroz filmski medij. Ova monografija odlično će se uklopiti uz sve veće zanimanje međunarodne umjetničke javnosti za život i djelo ovog velikana hrvatske suvremene umjetnosti.

 

E. L.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum