Istarski umjetnici u Sloveniji

Istarski umjetnici Mirjana Matić iz Višnjana i Elvis Berton iz Pazina sudjelovali su na 7. međunarodnom likovnom susretu „Dvorski likovni dnevi“ koji je održan u Sloveniji na Domačiji Rezelj u Dvoru pri Žužemberku. U idiličnom krajoliku uz rijeku Krku, 12 odabranih umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Rusije i Francuske stvaralo je nova umjetnička djela koja su predstavljena na zajedničkoj izložbi posljednjeg dana likovne kolonije. Osim Mirjane Matić i Elvisa Bertona, sudjelovali su Milena Gregorčič, Joso Knez, Vivijana Kljun, Petar Lazerević, Andreja Srna, Maruša Štibelj, Janez Štros i Jožef Vrščaj iz Slovenije, Vianney Lefebvre iz Francuske te ruski umjetnik s prebivalištem u Sloveniji Jurij Kravcov.

Predstavljajući istarske umjetnike, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn istaknula je da je Mirjana Matić autorica koja različitim likovnim oblikovanjima potiče izoštrene umjetničke i estetske norme i tako pojačava izražajnost i sadržaj svojih umjetničkih djela. Motivirana je arhitekturom, osobito zidovima kuća. Površine su sivih i plemenitih mikrostruktura, a kuće elegantne i visoke. Iako motivi odražavaju kontakt umjetnice s njezinim životnim okruženjem, kuće i drveće, njezini sudionici događaja, su svečano i daleko, kao da predstavljaju neki nestvaran, herojski, ali prije svega spokojan i miran duhovni svijet.

Elvis Berton se kreće kroz široki likovni raspon i njegova se djela razlikuju po svojoj različitoj individualnosti, budući da djeluje izvan bilo kojeg trenda ili grupnih preokupacija, naglasila je Anamarija Stibilj Šajn. U stalnom prijelazu između slikarstva i kiparstva, kao crvena nit Bertonove poetike pojavljuje se crtež koji predstavlja njegov temeljni likovni element, njegov pripovjedačko-ispovjedni entitet sa snažnim izrazom i porukom. Njegov umjetnički svijet je elementaran i često minimalistički. U slikarstvu ga upravo postupci redukcije, pojednostavljenja oblika i boje vode u sfere prvobitnog, primarnog, gestualnog i impulzivnog, rekla je Stibilj Šajn.

Tijekom likovnog susreta održan je i „Dan otvorenih vrata“ tako da su djeca iz obližnje osnovne škole i vrtića mogla posjetiti umjetnike i vidjeti kako stvaraju, a nastala je i zajednička slika većeg formata svih sudionika kolonije koju su umjetnici poklonili osnovnoj školi.

Radovi nastali na likovnoj koloniji postat će dio stalnog postava galerije DLD koja od prošle godine djeluje u Dvoru.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum