Međunarodni virtualni inkubator FET-a i COMAS-a

U suradnji s partnerima iz College of Managemet Academic Studies (COMAS) iz izraelskoga grada Rishon LeTziona, s kojima Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) već niz godina surađuje na projektima i razmjenjuje studente i nastavnike, pokrenut je Međunarodni virtualni inkubator (International Virtual Incubator, IVI). FET već ima Studentski poduzetnički inkubator (SPIN), otvoren za sve studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (UNIPU), a IVI će pružiti dodatne mogućnosti studentima i njihovim mentorima širom svijeta da razvijaju svoje poduzetničke, inovativne ideje i projekte. U virtualnome svijetu granice ne postoje, pa su tako tijekom svibnja i početkom lipnja izraelski i hrvatski studenti u interdisciplinarnim međunarodnim timovima kreirali, razrađivali i na kraju predstavljali svoje inovativne proizvode i usluge mentorima u Puli, Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku, a da se nisu morali maknuti iz svojih učionica.

Za studente 1. godine diplomskih studija Management i poduzetništvo i Financijski management, koji slušaju kolegije Poduzetništvo i gospodarstvo (nositeljica izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar) i Strateško računovodstvo (nositelj izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović) bila je ovo nova i uzbudljiva prilika da se okušaju u međunarodnom komuniciranju (na engleskome jeziku), upoznaju druge kulture, iskoriste sve svoje resurse, znanja i unaprijede kompetencije, koje će prepoznati budući poslodavci. Seminarska je nastava ovim projektom dobila posve drugo značenje. Umjesto pisanja eseja i seminarskih radova i citiranja drugih autora, studenti su se morali snalaziti u novim okolnostima, dijelom s nepoznatim osobama, u različitim, neplaniranim, ponekad nepredvidivim situacijama i brzo donositi odluke.

Projekt IVI odvijao se tijekom mjesec dana u četiri hackathona (hack + marathon), petkom od 10 do 16 sati. U Puli su studentima, osim profesorice Violete Šugar, pomagale asistentice Roberta Kontošić Pamić i Adriana Galant, dok su u Rishon LeTzionu to bili profesorica i dopredsjednica COMAS-a Dafna Kariv i njezini asistenti Tal Berman i Revital Altberger.

Prvi je hackathon (pod nazivom Me, odnosno Ja) bio namijenjen upoznavanju. Studenti su se kroz različite metode igara i testova međusobno upoznavali i otkrivali one poduzetničke osobine, koje će im kasnije pomoći u sastavljanju timova. Bilo je zanimljivo i zabavno, a za neke možda i stresno, jer su morali iskoračiti iz svoje sigurne zone. Rezultat je bio dvominutni video na temu „Tko sam ja kao poduzetnik“.

Tijekom drugoga hackathona različite su se osobnosti trebale spojiti u timove prema zajedničkom odabiru tema, poput umjetne inteligencije 3D printinga, autonomnih vozila, dronova i tome slično. I ovdje su došli do izražaja kreativnost, snalažljivost, komunikativnost, sklonost timskome radu, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema.

I sve je to bilo usmjereno konačnom rezultatu, a to je ideja, odnosno inovativan proizvod ili usluga. Na trećem su hackathonu timovi razrađivali ideju, definirali kupca/klijenta/korisnika svojih proizvoda ili usluga i pripremali „priču“, odnosno izlaganje pred međunarodnim mentorima na tzv. Demo Dayu tjedan dana kasnije. U Puli su timove mentorirali doc. dr. sc. Sven Maričić i dr. sc. Nikola Tanković, stručnjaci za visoku tehnologiju, profesori UNIPU i mentori u SPIN-u. Putem video chata timovi su naizmjenično komunicirali i s mentorima u Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku. Svi su oni studente savjetovali kako da što bolje, kvalitetnije i cjelovitije predstave svoje ideje potencijalnim investitorima ili partnerima. Na kraju su pohvalili zanimljive ideje o rješavanju nekih od velikih aktualnih problema, kao što su minirana područja, koja bi se mogla razminirati korištenjem dronova ili sigurnosni sustavi protiv krađe vozila, sustavi alarmiranja u slučaju opasnosti od sudara, 3D printeri za obnavljanje koraljnih grebena ili poljoprivredni dronovi.

Ovakav projekt i komunikacija između Hrvatske, Izraela, Nizozemske i SAD-a ne bi bili mogući bez logistike i suradnje informatičkih stručnjaka COMAS-a, koji su kreirali mrežne stranice projekta i sučelje za izravnu audiovizualnu komunikaciju timova, te FET-ovog informatičkog stručnjaka Daria Kukuljana.

Projekt Međunarodnog virtualnog inkubatora nastavit će se, a u planu je i širenje mreže partnerstva.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum