„Mephisto“ István Szabóa u KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Program Kluba Pulske filmske tvornice nastavlja se ovog četvrtka, 21. lipnja u 21 sat s projekcijom filma „Mephisto“ kojeg je István Szabó režirao 1981. godine. Riječ je o realističnom prikazu ljudskog karaktera sa svim svojim manama, a u filmu pratimo glumca koji nema svijest te surađuje i poistovjećuje se s Nacističkom strankom i na taj način dobiva bolji posao i društvenu poziciju. Ulaz na projekciju je je slobodan.

„Njemačka, uoči dolaska nacista na vlast. Daroviti glumac Hendrik Hofgen živi životom tipičnim za svoje kolege: glumi, provodi se i održava strastvenu vezu s plesačicom Juliette, inače mulatkinjom. Hendrikove ambicije sežu dalje od maloga teatra. Sklon lijevim političkim idejama, nakon dolaska nacista na vlast Hendrik mijenja svoja uvjerenja i, pristajući na kompromise, stječe simpatije među vodećim nacistima, te dolazi ubrzo do velikih prilika u karijeri. Dok njegovu Juliette deportiraju, Hendrik se strelovito uspinje i ostvaruje svoj najveći san – ulogu Mefista u Goetheovu “Faustu”“, piše u opisu filma.

Jedan od najcjenjenijih europskih filmova snimljenih 1980-ih utemeljen je na romanu Klausa Manna te nadahnutim životnom pričom supruga piščeve sestre, glumca G. Gründgensa. Szabóv je film briljantna studija raspada karaktera jednog umjetnika u totalitarnom društvu. Izvrsno napisan i režiran, prožet inteligentnim sučeljavanjem filma i teatra, film plijeni i sjajnim glumačkim ostvarenjima, među kojima se, naravno, ističe ono Klausa Marije Brandauera, kojem je uloga u “Mefistu” vjerojatno životna.

Mephisto je nagrađen 1981. Oscarom za najbolji strani film. To je za sada jedini mađarski film koji je dobio Oscara u ovoj kategoriji. Na Filmskom festivalu u Cannesuu 1981., film je nagrađen sa dvije nagrade: za najbolji scenario i FIPRESCI nagradom.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum