Obiteljsko nasilje u dojmljivom minimalizmu

KINO: JULIEN U SREDINI, redatelja Xaviera Legranda

Francuski film „Julien u sredini“, koji još uvijek kruži hrvatskim kinima, školski je primjer provokativne i uvijek aktualne tematike u kombinaciji s odličnom izvedbom.

Na početku filma upoznajemo članove problematične obitelji pred raspadom na sudskoj raspravi. Otac (Denis Menochet) nastoji ostaviti dojam dobroćudnog čovjeka koji je žrtva ženine ćudljive naravi, majka (Lea Drucker) je krhka, šutljiva žena izmučenog izgleda, a sin Julien (Thomas Gioria) mora odabrati kome će se prikloniti (kao što sugerira i naslov filma).

Početni dio filma doima se kao još jedna drama o disfunkcionalnim obiteljima i traumama koje ostavljaju na potomke, ali redatelj Xavier Legrand ne staje na tome. Nakon određenog vremena uviđamo da roditelji ipak ne snose jednaku krivicu, situacija postupno eskalira i najzad prerasta u pravi triler. Najdojmljiviji je način na koji redatelj razvija napetost među likovima, sve je u nekakvim naznakama i pritajenim prijetnjama, a do završne sekvence gotovo da nema izljeva emocija i drastičnih promjena raspoloženja.

Filmskom cjelinom dominira minimalistički pristup, kako u glumačkim izvedbama, tako i u izlagačkim postupcima (kadriranje, montaža, upotreba glazbe i drugo). Redatelj Legrand pokazuje da se upravo takvim pritajenim i suzdržanim pristupom može postići puno i uspijeva jednu važnu, ali previše eksploatiranu temu, prikazati u novom svjetlu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum