Poziv plesačima za 4. Međunarodni ljetni plesni kamp u Svetvinčentu

4. Međunarodni ljetni plesni kamp održat će se u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu od 2. do 12. kolovoza te u mađarskom gradu Százhalombatta od 12. do 23. kolovoza. U programu će sudjelovati ukupno 32 mlada plesna umjetnika iz država članica međunarodne inicijative Kina + 16, a od čega je za hrvatske plesne umjetnike predviđeno šest mjesta. Rok za prijavu je 15. lipanj.

Program ovogodišnjeg kampa sastoji se od satova plesnih tehnika, improvizacija te tematskih radionica plesnih pedagoga iz Kine, Poljske, Latvije, Mađarske i Hrvatske, a rezidenti će imati priliku kroz intenzivni trotjedni rad razmjenjivati iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi.

Umjetnici će zajedno s pedagozima i drugim sudionicima kampa istraživati i otkrivati veliki raspon plesnih žanrova i formi te lokalnu kulturu i običaje, kroz svakodnevni rad i druženje razmjenjivati iskustva, a stjecanjem novih znanja oplemenjivati vlastiti plesni vokabular.

Ljetni plesni kamp završiti će javnom izvedbom koju će umjetnici osmisliti tijekom trajanja kampa te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta.

Jedan od najvažnijih ciljeva kampa za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Kroz bogat i raznolik program cilj je potaknuti plesače da se inspiriraju okolinom, podijele vlastite i za njih usvoje nove načine i metode plesa i pokreta te obogate svoje znanje.

Program radionica sastoji se od klasičnih, tradicionalnih i suvremenih plesnih formi. Od međunarodnih plesnih pedagoga sudionici će pohađati radionice suvremenog plesa Olge Zitluhine, latvijske koreografkinje, plesačice i profesorice te umjetničke voditeljice Međunarodnog festivala suvremenog plesa LAIKS DEJOT u Rigi. Iz Poljske dolazi Sylwia Hefczynska – Lewandowska, akademska profesorica, koja će polaznike podučavati tehnikama suvremenog plesa i drugim formama plesnog kazališta, dok će satove kineskih klasičnih i modernih plesova držati Shi Bo, kineski koreograf i voditelj kampa, također voditelj Odsjeka kineskog klasičnog plesa pri Peking Dance Academy, zatim pedagoginja Ding Lin, profesorica na navedenoj akademiji te pedagog Tan Hao, ravnatelj Odsjeka klasičnog plesa u srednjoj školi iste akademije. Iz Hrvatske sudjeluju dvije pedagoginje: Petra Chelfi, voditeljica suvremenih plesnih tehnika te Koviljka Marečić koja će zajedno s glazbenikom Darijom Marušićem voditi radionicu folklora.

Program se sastoji i od zajedničkog obilaska lokalnih kulturnih znamenitosti, a sve u cilju proučavanja i shvaćanja narodnih običaja i folklorne baštine. Osim šest sudionika iz Hrvatske, u programu će sudjelovati i 32 studenta i mladih plesnih umjetnika iz Albanije, BIH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Kine, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Svi sudionici imaju osiguran smještaj, hranu te putne troškove na relaciji Zagreb- Svetvinčenat- Százhalombatta –Zagreb. Jednako tako organizatori Kampa plaćaju troškove organiziranih zajedničkih izleta. Kotizacija u programu se ne naplaćuje. Za sudjelovanje na Kampu mogu se prijaviti svi plesni umjetnici i studenti plesa u dobi od 18 do 35 godina koji su slobodni za sudjelovanje u Kampu tijekom cijelog njegovog trajanja (2.-23.kolovoza).

Kako bi se prijavili potrebno je poslati životopis i kvalitetnu fotografiju portreta te, ukoliko je moguće (nije obavezno) linkove na video materijale ranijih radova. Prijave se šalju na e-mail adresu petra@svetvincenatfestival.com.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum