Radionica Interpretacije grada na pulskom Sveučilištu

U suorganizaciji CKPIS-a i Inštituta za kulturne in spominske študije (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) na pulskom se Sveučilištu 14. i 15. lipnja 2018. održava radionica “Interpretacije grada. Etnografski, historiografski i kulturološki uvidi”.

Godinu dana nakon prve radionice Misliti jugoslovanski socializem tri desetletja kasneje održane pri Institutu za studije kulture i sjećanja ZRC SAZU u Ljubljani i organizirane u suradnji s CKPIS-om Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. namjera nam je okupiti pozvane istraživače na drugoj dvodnevnoj radionici s temom: Grad. Razumijevajući ju na izrazito širok način, želja nam je navedenu temu analizirati iz tematski i metodološki različitih očišta, a koja bi svoja sidrišta imala u etnologiji, antropologiji, kulturologiji i historiografiji iako su i uvidi iz ostalih humanističkih i društvenih grana dobrodošli. Cilj je radionice da kroz pojedinačna dvadesetominutna izlaganja i razgovore nakon izlaganja kroz dva dana promišljamo o gradskim prostorima, njihovim transformacijama ali i praksama koje su uvjetovali. Gradovi su, zajedno sa cjelokupnim društvima u našoj regiji, posljednjih trideset godina bili zahvaćeni snažnom neoliberalnom logikom koja je mijenjala njihova lica i naličja kao i živote njihovih stanovnika. Iz te se činjenice rađa nužnost da se ideja grada sagleda empirijski utemeljeno i historiografski komparativno: na domaćem terenu ta se dvostrukost u mnogočemu ocrtava na osi socijalizam – postsocijalizam, a izražava kroz termin tranzicija. U gradsko su tkivo i danas nerijetko upisane ideje modernog kao i ideali javnog i zajedničkog koje još uvijek svjedoče o potrebi da se pripada zajednici utemeljenoj u određenom fizički i svakodnevno dosežljivom prostoru i teritoriju. Možda i iz takvog stanja stvari proizlazi i generiranje cijelog niza drugosti – klasnih, etničkih, generacijskih, ruralnih u odnosu na različita razumijevanja pojma grada i urbanog, a koje se definiraju kroz specifične prakse i njihovu simboliku.

Predavanja će održati Boris Koroman („Književnost i grad: Što je grad bez Zagreba?“), Iva Kosmos i Martin Pogačar („Kako je došao turizam i kako smo zaboravili tvornicu – slučaj tvornice ribljih konzervi „Kvarner“ u Malom Lošinju“), Danijela Lugarić („Kada zidovi progovore, što govore? O književnim grafitima Moskve i Sankt-Peterburga“), Andrea Matošević („Imponderabilija grada: Etnografija pulske tapije“) i Tanja Petrović („Grad i vojska, vojska i grad: Prisustvo JNA u Puli, tragovi i sećanja“).

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum