2 .dan PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala

U znaku Stravinskog i Krleže

• Drugi dan 24. izdanja PUF-a – međunarodnog kazališnog festivala započeo je u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula plesnom predstavom “Posvećenje proljeća” (The Rite of Spring) čiji koncept i koreografiju potpisuje izraelski dvojac Yossi Berg i Oded Graf.

U nešto više od jednog desetljeća ovaj je dinamičan dvojac uspio izgraditi međunarodnu reputaciju zahvaljujući kreaciji dirljivih, fizičkih i često provokativnih plesnih točki. “Posvećenje proljeća” upravo je jedna takva predstava, prepuna simbolike te dinamične i uravnotežene kretnje kroz prostor i vrijeme.

Četiri muškaraca (Yossi Berg, Oded Graf, Tal Adler Arieli, Avshalom Latucha) na sceni odigrava mnoštvo različitih proturječnih slika – statične grupne kompozicije kojima izražavaju seksualnost, nasilje i strast, ali i nježnost i suosjećanje. Licima premazanima žutom bojom, u jednom trenutku zagrljeni, u drugom držeći imaginarno oružje u rukama, dok im u sljedećem krvavo crvena tkanina struji iz ustiju, plesači se neprestano kreću između prošlosti i budućnosti “potežući tako pitanja povezanosti uspostavljanja maskulinog identiteta, seksualnosti te obožavanja domovine”.

Iako se dvojac nekoliko udaljio od izvornog djela, koje temelji na poganskom ritualu, žrtvi mlade djevice koje pleše do smrti kako bi udobrovoljila bogove i osigurala pojavu proljeća, ipak zadržavaju ključnu vezu između obreda i nasilja, žrtve i požude. Slojevita tematika djela savršeno se slaže s neprestanim izmjenama nježnih senzualnih pokreta i statičnih poza koje vjerno prate grčevite ritmove izvorne skladbe Stravinskog. Ovo estetski veoma privlačno djelo završava prikazom beživotnih tijela na podu pokrivenih žutim zastavama. Na samome se kraju glazbena pozadina mijenja, više ne čujemo Stravinskog već nježnu, pomalo veselu melodiju koju prate riječi „we are all gonna die in the end“. Humorističan kraj nimalo ne umanjuje, ali pomalo ublažava težinu djela mameći osmijehe na licima iznenađenih gledatelja. Oduševljenje publike osjetilo se u gromoglasnom aplauzu praćenom ovacijama prepune Male scene Istarskog narodnog kazališta.

Nakon plesne predstave veći se dio publike preselio u Kazalište dr. Inat na trećem katu Društvenog centra Rojc, gdje se održala predstava “Balade Petrice Kerempuha 2” u izvedbi Vena Mušinovića i grupe Mokre gljive. Ovo je bilo njihovo drugo gostovanje na PUF-u; grupa Mokre gljive se s autorskom glazbenom inačicom Krležinih Balada pulskoj publici predstavila 2012. godine, na 18. izdanju festivala, kada je osvojila nagradu “Kaplju” koja se dodjeljuje “za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na ‘Kazališnom nebu PUF-a”. Ova glazbeno-recitatorna predstava i ove je godine oduševila publiku te je također popraćena velikim aplauzom.

Kraj drugog dana festivala obilježen je glazbeno-filmskim performansom “Silent Movies” Marka Jovanovića i Vladimira Butkovića u dvorištu DC-a Rojc na terasi kluba Kotač.

Večeras, u utorak 3. srpnja s početkom u 20.30 sati u Istarskom narodnom kazalištu održati će se “Revija vatre” poljskog Teatra Cinema, a u Kazalištu dr. Inat u DC-a Rojc s početkom u 22.30 održati će se “Columbario” plesna predstava u izvedbi kompanije Jorge Eliecer Gaitan Theater iz Kolumbije. U 23.30 u klubu Kotač održati će se glazbeni koncert pulske grupe Urar.

Tekst Mateja FILIPOVIČ-SANDALJ

Fotografije M. F. S. i arhiva PUF-a

Leave a Reply


+ 6 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum