4. dan PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala

Naše buduće i prošle distopije

• Animiranim mračnim vizijama bliske budućnosti i portretom sociopata na vlasti nastavljen je u Puli 24. PUF – Međunarodni kazališni festival. Karla Kracht i Andrés Beladiez iz Španjolske su na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta postavili magičnu kombinaciju animacije i „live cinema“ u predstavi „2066“, dok je grupa autora iz Srbije pod imenom Festival DEV9T uprizorila tekst Alfreda Jarryja „Kralj Ibi“ u dvorištu Društvenog centra Rojc gdje je za kraj četvrtog dana 24. PUF-a nastupala labinska kantautorica Elis Lovrić.

„2066“ je distopijski crtić koji negativne odlike nacionalizma i kapitalizma crpi iz prošlosti i preslikava u blisku budućnost. Tema animiranog filma djelomično izvedenog uživo je mračna i depresivna što je u direktnom kontrastu sa uporabom simpatičnih malenih humanoidnih glavnih likova. Nada da će budućnost donijeti poboljšanje trenutnog stanja u svijetu ne postoji, ono što nam se događalo kroz stoljeća i što smo, krivi ili nevini naslijedili, trovat će nas i u 2066. godini pa i dalje. Što nam u toj tuzi i nemoći preostaje i na koji način se protiv toga boriti gotovo je nemoguće odgovoriti, no možda se tračak nade ipak krije u samoj činjenici da te destruktivne obrasce još uvijek možemo prepoznati i oblikovati kroz umjetničko propitivanje.

Kracht i Beladiez na sceni rade kao snimatelji, glazbenici, scenografi i montažeri u potpunom mraku dok je centar pažnje publike projekcija na velikom platnu. Već montiranim dijelovima animiranog filma dodaju različite kulise u vidu sjene na projekciji. Istovremeno se u crtiću pojavljuju i snimke uživo materijala postavljenog na pozornicu – od malih čovječuljaka od glinamola sve do makete grada budućnosti, a svemu tome još treba pridodati i glazbu i zvučne efekte koji su također stvarani uživo. „2066“ je iznimno uspješan i inspirativan hibrid koji osim što proizvodi konačan rezultat daje i uvid u sam proces stvaranja i na taj način nam dopušta da vidimo što se inače događa „iza kulisa“.

„Kralj Ibi“ suvremena je i skraćena adaptacija zabranjivane farse i burleske Alfreda Jarrya („Ubu Roi“), francuskog simboliste iz 1896. godine. Satiričan „megamiks“ „Kralja Leara“, Machbeta“ i „Hamleta“ za glavnog lika ima tatu Ubua, djetinjastog sociopata koji na nagovor žene daje ubiti kralja Poljske i preuzima vlast. Nakon što iscrpi narod sa sve većim porezima kreće u rat protiv ruskog cara, no iako pobjeđuje vojska ga napušta i pridružuje se prijestolonasljedniku, sinu ubijenog a kralja Poljske. Ubu bez podanika i kraljevstva pronalazi ženu u bijegu i zajedno s njom odlazi u Francusku.

Iako je publiku u Rojcu zadovoljila, predstava „Kralj Ibi“ pati zbog sada već zastarjelog Jarryjevog humora koji je često prvoloptaški i ovisan o prostotama. Poruka je također podosta plitka i prozirna, analiza moći u krivima rukama i nehumanosti vladajućih ne donosi nikakav dublji uvid ili neočekivan obrat pa možemo ustvrditi da Jarryjev tekst ili nije dobro ostario ili ga ekipa iz Festivala DEV9T nije dovoljno osuvremenila. U svakom slučaju njihova sinteza različitih umjetnosti (kiparstvo, gluma, video, operno pjevanje, suvremeni ples i pokret) je uspješna i zanimljiva što ju čini najsvjetlijom točkom predstave.

Zadnji dan 24. PUF-a, četvrtak 5. srpnja, donosi predavanje Srđane Telarović na temu „Medicina i umjetnost“ u INK-u u 18.30 sati. Na istom mjestu, u 21 sat bit će odigrana predstava „Ja, Sizif“ Puppet’s Laba iz Bugarske, dok će Teatar Snow iz Poljske izvesti predstavu „Otok“ na pulskom Forumu u 22.30. sati. Proglašenje dobitnika nagrada 24. PUF-a bit će održano u festivalskom klubu Kotač u DC-u Rojc u 23.30 sati, a za glazbu će biti zadužen DJ Bebe.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije arhiva PUF-a

Leave a Reply


4 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum