3. dan PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala

Rituali života i smrti

• Meditacije o životu, opresiji, smrti i rituali kojima ih okružujemo bili su noseća tema trećeg dana PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala koji je s programom započeo na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta predstavom „Revija vatre“ poljskog Teatr Cinema, a nastavio u Kazalištu dr. Inat u DC-u Rojc gdje je odigrana predstava „Columbario“ plesne kompanije “Jorge Eliecer Gaitan Theater“ iz Kolumbije.

„Revija vatre“ inspiraciju crpi iz eksperimentalne zbirke pjesama „Knjige pitanja“ Edmonda Jabesa, freancuskog pisca egipatskog porijekla. Iako je Jabesov okvir Holokaust, a glavni likovi su mladi ljudi udaljeni jedan od drugog koji zahvaljujući svojom prepiskom stvaraju novi svijet mašte, tematski raspon zbirke „Knjiga pitanja“ je puno opširniji te se dotiče svih ključnih točaka židovske povijesti. Predstava koristi elemente Jabesove zbirke kako bi ispričala jednu intimnu povijest opresije u kojoj mašinerija moći stvara betonske zidove budućih logora, a pojedinci lišeni slobode bijeg pronalaze u apsurdnoj igri s nepotrebnim predmetima.

Koncept, režiju, scenografiju i glazbenu kompilaciju potpisuje Zbigniew Szumski koji je u „Reviji vatre“ donekle uspješno spojio neverbalni teatar, suvremeni ples i video projekcije. Sporost i repetitivnost, kako glumačkih pokreta tako i projiciranih snimaka najveće su mane predstave koja u najboljim trenucima uspijeva prenijeti osjećaje tjeskobe i neuspješnog bunta, no često se gubi u nepotrebnoj jeci snimljenog i igranog pokreta što ju čini nadutom i predugom.

„Columbario“ redatelja i koreografa Jorgea Bernala bavi se temom kolumbijskog pogrebnog rituala i vrlo uspješno spaja butoh pokret i suvremeni ples inspiriran tradicijom. Naslovni „Colombario“ je zapravo niša u kojoj se pospremaju posmrtni ostaci pokojnika, a u predstavi ju „glumi“ uspravni drveni sanduk koji šeta pozornicom dok iz njega ne izađu plesači Ana María Benavides, Santiago Mariño i Esteban Cordoba. Tada kreće izmjena sporih butoh pokreta i brzih plesnih koreografija koja predstavu čini dinamičnom i zanimljivom. Tijelo kao spremnik emocija, mišići i pokreti u službi ujedinjenja i pronalaska smisla te konačni krik koji razdire dok oslobađa – „Colombario“ u relativno kratkom vremenu uspijeva postaviti na noge problem konačnosti, njegovo prihvaćanje te teško zarađenu konačnu katarzu kroz prepoznavanje i proživljavanje jedinstva ljudskog iskustva.

Završni dio programa trećeg dana 24. PUF-a održan je u dvorištu DC-a Rojc na terasi kluba Kotač gdje je nastupala pulska grupa Urar.

Program PUF-a nastavlja se danas, 4. srpnja u 20.30 sati u INK- u s predstavom „2062“ Karle Kracht i Andrésa Beladieza iz Španjolske. U 22 sata u unutarnjem dvorištu Rojca na rasporedu je predstava „Kralj Ibi“ Festivala Dev9t iz Srbije, a za kraj četvrtog dana festivala Elis Lovrić će održati koncert u klubu Kotač s početkom u 23.30 sati.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije iz arhive PUF-a

Leave a Reply


− 4 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum