IZLOŽBA SPEKULATIVNOG DIZAJNA „NATURE VS. NURTURE“

Otvorenje izložbe „Nature vs. nurture“ bit će održano u četvrtak, 19. srpnja u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Autori izložbe su polaznici radionice spekulativnog dizajna koja se održala pod stručnim vodstvom mentorice Susane Soares.

Spekuliranjem, dizajneri promišljaju alternativne produkte, sustave i svjetove. Radi se o diskurzivnoj djelatnosti, koja je temeljna na kritičkom razmišljanju i dijalogu te propitkuje dizajnersku praksu. Ovakav dizajn odmiče od ograničenosti komercijalne prakse (diktirane tržištem); koristi fikciju i spekulira o budućim proizvodima, uslugama, sustavima i svjetovima te tako refleksivno propituje ulogu i utjecaj novih tehnologija na svakodnevni život, inicira dijalog između stručnjaka (znanstvenika, inženjera i dizajnera) i korisnika novih tehnologija (publike).

Novi napredak u područjima kao što su sintetička biologija, genetski inženjering, bionika i AI (umjetna inteligencija) čine nas manje ovisnima o prirodnoj selekciji te isto tako postavljaju mnoga relevantna etička pitanja. Izložba je koncipirana kroz promišljanja o mogućnostima tehnološkog redizajniranja čovječanstva kako bi se istražile buduće tehnološke implikacije po pitanju održivosti. Radovi za izložbu finalizirani su uz pomoć 3D printera. Izložba je otvorenog karaktera te nudi mogućnost diskutiranja na temu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum