Jurkas, Galić i dokumentarci o filmu

PFF – 4. I 5. DAN

Anđelo Jurkas nastavlja sa svojim hiperproduktivnim tempom. Nakon lanjskog nastupa s čak dva cjelovečernja filma u Areni (Fuck Off I Lov You, Zbog tebe), ovog utorka prikazao je novi film „Do kraja smrti“, a na ovogodišnjem festivalu predstavlja i svoj film u nastajanju „Sretan kraj“.

Jurkas ponovno koristi recept mozaičke naracije, prateći brojne likove u kratkim epizodama, i uspijeva u svoj film dovući ogroman broj slavnih glumaca i glumica. No, problem je sličan kao i s lanjskim filmovima, budući da te silne epizodice ne uspijeva spojiti u smislenu i donekle povezanu cjelinu. Jurkas je prava enigma suvremene hrvatske kinematografije, prvenstveno zbog svoje hiperproduktivnosti kojoj je teško odrediti svrhu.

Da je sve motive koji su razbacani u njegova tri cjelovečernja filma (četvrti je na vidiku) skupio na jednom mjestu i temeljito sortirao, a zatim pokušao narativno mozaički uobličiti, vjerojatno bi napravio više nego solidan cjelovečernji film. Naročito s obzirom na to da je Jurkas talentiran autor koji ima smisla za kadar i može prenijeti emocije. No, ovakvim štancanjem sličnih tema i motiva gubi se smisao, jer će za koju godinu biti teško sjetiti se imena svih njegovih filmova, a kamoli onoga što se u njima zbiva.

Veteran Eduard Galić se u filmu „Za ona dobra stara vremena“ također bavi pripadnicima hrvatske mladeži, koji se nalaze na političkoj pozornici prijelaza iz komunističkog u kapitalistički sustav, ali to ipak radi suzdržanije i samodiscipliniranije od Jurkasa. Valja spomenuti i dugometražne dokumentarce koji se prikazuju u 17.00 popodne u Kinu Valli, a bave se određenim filmskim temama.

Tako smo do sada mogli gledati izvrsne dokumentarce o Ingrid Bergman i Caryju Grantu, koji bacaju novo svjetlo na njihove osobnosti i djela, te odličan dokumentarac o filmskoj proizvodnju u Njemačkoj za vrijeme nacizma (Hitlerov Hollywood). Nešto slabiji je dokumentarni film „Postati Bond“, o Australcu koji je slučajno dobio ulogu Jamesa Bonda i nakon uspjeha odustao od nje, budući da se redatelj više bavi trivijalnostima iz života protagonista nego slučajem Bond.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum