Komorni filmovi u INK-u

PFF – 2. I 3. DAN

Domaći filmovi koje smo gledali u nedjelju i ponedjeljak navečer slični su u produkcijskom smislu, ali i prema prikazivačkoj sudbini koju su doživjeli na festivalu.

Oba filma prikazana su u INK-u umjesto u Areni, „Dom“ (redatelj Dario Pleić) u nedjelju zbog finalne nogometne utakmice, a „Lada Kamenski“ (redatelji Sara Hribar i Marko Šantić) u ponedjeljak zbog kiše. Riječ je o niskobudžetnim filmovima, koji se odvijaju u zatvorenim prostorima, a zanimljivost se temelji na razvoju odnosa među likovima i njihovoj glumačkoj međuigri.

Pritom je Pleić, koji se bavi odnosom supružnika (Mislav Čavajda i Judita Franković) kojima prijeti deložacija, nešto manje uspješan u tome od dueta Hribar-Šantić. Njihova metafilmska igrarija prati mladog redatelja (Frano Mašković) koji u svoj stan poziva tri glumice (Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Doris-Šarić Kukuljica) u svojem budućem dugometražnom prvijencu o propasti tvornice Kamensko. Namjera mu je natjerati ih na glumačku improvizaciju u svrhu razvoja filmskog scenarija, ali to ubrzo rezultira neugodnim otkrivanjem frustracija iz stvarnog života.

Ovaj filmić prilično podsjeća na Radićevu „Živu istinu“, kako zbog odabira tematike iz glumačkih krugova, tako i zbog pristupa snimanju koji fingira dokumentarizam, ali riječ je o vrlo simpatičnom djelcu koje potvrđuje pravilo da novac nije presudan za kvalitetu filma. Nakon „Lade Kamenski“ prikazan je i „Comic Sans“, novi film redatelja Nevija Marasovića, koji je već prikazivan u hrvatskim kinima uz mahom pohvalne kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum