Održana tribina “Novi ugovori o korištenju prostora u Rojcu – zajedno do boljih kriterija i uvjeta”

Tribina naziva “Novi ugovori o korištenju prostora u Rojcu – zajedno do boljih kriterija i uvjeta” održana je u četvrtak, 5. srpnja u Dnevnom boravku DC-a Rojc.

U uvodnom dijelu tribine Dušica Radojčić, predsjednica Koordinacije DC-a Rojc, predstavila je rezultate intervjua sa svim korisnicima prostora u Rojcu. Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, opisala je dinamiku i zakonske obaveze raspisivanja natječaja za dodjelu prostora u Rojcu te podršku Grada Pule metodi uključivanju korisnika u kreiranje uvjeta, a model funkcioniranja Pogona, utemeljenog na javno-civilnom partnerstvu, za Rojc vrlo zanimljivi primjer, predstavio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

„Ono što nas je motiviralo je želja da se korisnici Rojca uključe u način korištenja ovog nevjerojatnog prostora. Prvi korak je bio snimiti postojeće stanje, dakle utvrditi što se sve zbiva u Rojcu, jer od dana kada su udruge prvi put ušle u taj prostor do danas nitko nije na ovaj način razgovarao sa svim korisnicima. Danas u Rojcu postoji 104 ugovora za korištenje prostora i 13 za pojedinačne korisnike koji su članovi HDLU-a Istre. Korisnika je zapravo puviše jer jedan dio udruga dijeli svoje prostore što je pozitivno. Htjeli smo doznati tko su korisnici udruga, koliko udruge imaju članova, koji su njihovi problemi, da li im je prostor koji trenutno koriste ograničenje ili potencijal za razvoj – dakle ono s čime su zadovoljni i što im predstavlja problem“, kazala je Radojčić.

Ona je dodala da su podaci koje su dobili ovim intervjuima vrlo interesantni te da je osobno impresionirana jer iako u Rojcu živi i radi već 15-ak godina nije znala koliko se nevjerojatnih i dobrih stvari događa u zgradi. Međutim, Radojčić upozorava da ne smijemo dopustiti da se to stanje na ovaj način fosilizira budući da je Rojc jedan javni otvoreni resurs i udruge koje su izvan Rojca, a imaju potrebe za prostorom, trebaju imati priliku. S druge strane, Radojčić kaže da ne bi bilo u redu da javna uprava koja je vrlo birokratizirana i nema neposredni uvid u potrebe korisnika sama donosi odluke o nekim budućim kriterijima i uvjetima za korištenje, već je sasvim normalan proces u demokratskom društvu da se zajednički, na participativni način dođe do najboljeg mogućeg rješenja.

„Zato smo pokrenuli postupak po kojem bi predstavnici korisnika činili radnu grupu koja bi u sljedećih nekoliko mjeseci stvorila opće kriterije koji bi trebali vrijediti u sljedećem ugovornom periodu. Većini udruga ugovori ističu u prosincu 2018. i to je krajnji rok u kojem bi se trebali stvoriti neki bolji kriteriji koji bi se onda primijenili u novim ugovorima. Ideja je da se ne ide u radikalne promjene – udruge su tu, one su uložile sredstva u svoj prostor, provode aktivnosti i dobro rade i ovaj se proces vodi kako bi se radila obnova ugovora, ali pod uvjetima koji se onda mogu provjeravati. Dakle da se prostori koriste na najoptimalniji mogući način. Da udruge koje imaju tu želju, a danas smo vidjeli da ih ima, da dijele svoj prostor s drugima to učine. Želimo i da se stvori mogućnost da nove udruge dobe svoj prostor u Rojcu. Prostori udruga koje više nisu zainteresirane ili su se ugasile bilo bi poželjno koristiti zajednički, a sve to s ciljem da budemo prostor u kojem udruge međusobno komuniciraju, gdje svatko uvažava potrebe drugih, da se zna da je to centar koji je otvoren prema zajednici, da to nisu neki privatni prostori i da nema takozvanih svetih krava“, kazala je Radojčić.

Što se podrške Grada tiče svi su složni da je ona jako važna te da je Rojc u izuzetnoj poziciji u odnosu na neke slične centre u Hrvatskoj gdje ne postoji tako dobra suradnja s gradskom upravom koja je u slučaju Rojca jako otvorena. Što se dinamike sljedećih akcija tiče Radojčić napominje da nakon provedenih razgovora s udrugama sada imaju sve adrese i brojeve telefona te da će početkom rujna koristiti sve te kanale za objavu javnog poziva za prijave za sudjelovanje u radnoj grupi.

„Ideja je da bude deset članova i da su to ljudi koji su voljni uložiti svoje vrijeme i energiju jer to sigurno neće biti laki posao. Dakle pozvat ćemo ih, vidjet ćemo tko će se javiti, ako ih bude premalo neke ćemo osobno pozvati jer ne znam kako bi se to drugačije moglo napraviti, a ako ih se bude javilo previše zamolit ćemo ih da sami odaberu predstavnika nekog područja“, kazala je Radojčić i zaključila da je važno da članovi radne grupe ne ulaze u sukob interesa te da svoje odluke o kriterijima donesu na transparentan način za dobrobit svih.

Tekst Marino JURCAN i Boris VINCEK

Fotografije M. JURCAN

Leave a Reply


8 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum