Pretprogram 65. Pulskog filmskog festivala

Otvorena izložba fotografija “Milena” u SKUC-u

„Ovdje sam dobila Zlatnu Arenu za film „Prekobrojna“ nakon koje su uslijedile i druge Arene. Međutim, ta je za mene bila najdragocjenija – u Puli sam postala glumica“, izjavila je glumica svjetskoga glasa, Milena Dravić prilikom otvorenja izložbe u Srpskom kulturnom centru u Puli gdje je u četvrtak, 12. srpnja pred brojnim posjetiteljima otvorena njezina izložba „Milena“.

„Zaista sam počašćena jer je fotografija za razliku od filma onaj trenutak koji ostaje zauvijek zabilježen, bilo da se čuva u albumu ili će biti izložena na izložbi, ona je dragocjen dokument našega rada i našeg života“, rekla je Milena Dravić istaknuvši kako je veseli što je pozvana da dođe na 65. Festival u Pulu.

„Moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u ovom gradu osjećam divno jer su ljudi divni i vole umjetnost, film i glazbu, sve što se prati u toj predivnoj Areni. Dolazila sam i s kazališnim predstavama tako da ja nisam imala onaj drastični prekid u dolascima kao mnogi drugi glumci. Pa me za Pulu, osim filmskih događaja vezuju i mnogi drugi“, ispričala je napomenuvši kako je unazad tri – četiri godine imala težak period. „Ali ja se borim i došla sam ovdje iako možda netko drugi ne bi došao, ali eto, ne dam se, moramo živjeti i stvarati svi zajedno“, zaključila je.

Prisutnima su se obratili i Milan Rašula, predsjednik Srpskog kulturnog centra i ravnateljica festivala, Gordana Restović. Izložbu povodom 65. Pulskog filmskog festivala priredili su Maja Medić i Stefan Arsenijević. Medić je rekla da je na izložbi samo određen segment mnogih fotografija odabranih u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu zahvalivši se na suradnji Kulturnom centru Beograd, Jugoslavenskoj kinoteci, Udruženju dramskih umetnika Srbije, SKUC-u, Klubu Srba Istarske županije i Pula film festivalu.

Izložbu je otvorio Rade Šerbedžija: „Milena je naša sadašnjost, Milena je naša mladost, naša prošlost, naša budućnost. Ona je čovjek dobre volje, ona je najtalentiranija. Milenine plave oči su sami film, film koji smo svi imali sve ove godine. Milena je čovjek koji spaja ljude, Milena je dobrota, Milena je razlog zašto smo ovdje. Sve ove fotografije svjedoče o jednoj čudesnoj osobi“, kazao je Šerbedžija i recitirao stihove Tina Ujevića Mileni Dravić u čast.

Milena Dravić bit će u petak, 13. srpnja u 20 sati u kinu Valli gdje će biti predstavljena njena monografija koja donosi više od 50 priča i scena iz njezina života s raskošnim fotografijama koje svjedoče o izuzetnom talentu i fascinantnom opusu kojim je ova filmska diva ostavila izniman trag u kinematografiji. Monografiju će predstaviti autorica Tatjana Nježić.

Priredio B. V.

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


7 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum