Svečano otvoren 65. Pulski filmski festival

Tradicionalnim vatrometom i projekcijom filmova „U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga“ redateljice Karle Lulić i „Aleksi“ redateljice Barbare Vekarić, u subotu 14. srpnja u Areni je otvoren 65. Pulski filmski festival.

Projekcijama je prethodila svečanost otvaranja koju su vodili Danijela Trbović i Duško Ćurlić, a čast da otpjeva hrvatsku i istarsku himnu u punom amfiteatru pripala je Goranu Karanu. Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović posvetila je ovaj 65. festival publici koja ga sve te godine vjerno prati te se zahvalila filmskim umjetnicima koji su došli predstaviti svoje filmove u Pulu. Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković se publici obratio putem video zapisa (iako je bio prisutan u Areni) te je kazao da se za nagrade ove godine natječe deset hrvatskih filmova i sedam manjinskih koprodukcija, a kao novost istaknuo je premijere novih epizoda hrvatskih dramskih serija u Areni.

Ovogodišnja posebna gošća festivala je Milena Dravić koju je publika pozdravila dugim pljeskom, a aplauz je dobio i Alfi Kabiljo dobitnik nagrade Marijan Rotar. Za službeno otvorenje festivala bio je zadužen izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Krešimir Partl, koji je pohvalio bogatu tradiciju hrvatskog filmskog stvaralaštva i napomenuo da su filmovi neizostavan dio hrvatske kulturne baštine i identiteta.

Nakon svečanosti otvorenja, redatelj Zrinko Ogresta uručio je nagradu Fabijan Šovagović glumcu Igoru Galu, čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskoga filma.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


7 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum