Završni dan PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala

Muka po Sizifu, Prosperov otok i nagrade Kazališnog neba PUF-a

• Zadnji dan 24. PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala donio je odličnu lutkarsku predstavu „Ja, Sizif“ bugarskog Puppet’s Laba na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta, predstavu „Otok“ u izvedbi Teatra Snow iz Poljske na Formu te dodjelu nagrada Kazališnog neba PUF-a u festivalskom klubu Kotač u DC-u Rojc.

Nagradu Studentskog žirija Spasko, nazvanu po Predragu Spasojeviću, osvojila je plesna kompanija Jorge Eliecer Gaitan Theater iz Kolumbije za predstavu „Columbario“. Nagradu Oblak osvojio je Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre iz Izraela za predstavu „Posvećenje proljeća“. Nagradu Kaplja dobile su dvije predstave: već nagrađena „Colombario“ te „2066“ španjolskog dvojca Karla Kracht i Andrés Beladiez, a nagrada Vjetar pripala je Pupet’s Labu iz Bugarske za predstavu „Ja, Sizif“.

Možemo li Sizifa zamisliti sretnim? Camusovu tvrdnju pretočenu u pitanje najbolje je reflektirala predstava „Ja, Sizif“ u kojoj lutke i lutkar/glumac Stoyan Doychev postavljaju na noge stari mit u novom ruhu. Od samog početka predstave glavna je tema podvojenost – naime, sve su korištene lutke glave raznih dimenzija koje su stopljene s tijelom izvođača. Duhoviti početni trenuci u kojima mala glavica simbolizira početak životnog puta ubrzo eskaliraju, glave postaju veće i sve ih je više a njihova konstantna pitanja o smislu života stvaraju opipljivu tjeskobu. Borba protiv besmisli počinje biti besmislena i tu kreće trenutak osviještenja kada Sizif shvaća i prihvaća svoju zadaću – penje se na planinu sa svojim sandukom samo da bi pao i to ponavljao u nedogled…

„Otok“ na pulskom Forumu klasična je predstava uličnog teatra u kojoj se poznata priča iz lektire postavlja na oku ugodan i iznimno razumljiv način. U ovom je slučaju to bila Prosperova priča preuzeta iz Shakespearove „Oluje“. Publika je mogla pratiti Prosperove avanture na otoku uz pregršt kostima, korištenja štula i dugih štapova, jednostavnih pokreta i brzih izmjena na sceni. Sve je to „začinila“ poprilično neinspirirana glazbena podloga koja je često bila u kontrastu sa samom naracijom. U svakom slučaju ekipa iz Teatra Snow dobila je srčani aplauz publike i time zatvorila kazališni dio programa 24. PUF-a.

Nakon dodjela nagrada u klubu Kotač prisutnima se obratio umjetnički direktor festivala Branko Sušac koji se zahvalio izvođačima i publici i pozvao ih na sljedeće izdanje festivala: „Dogodine nas čeka 25. PUF pa se nadam da ćemo biti živi i da ćemo pobijediti!“

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Arhiva PUF-a

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum