Istra u dokumentarcima Factuma

Portrete istarskih mjesta, načina života i neobičnih ljudi koji tu žive donosi niz dokumentaraca koji su od sada dostupni za gledanje u Factumovoj online videoteci. Upoznajte Gigija, jedinog stanovnika Završja; pogledajte priču o privatizaciji i iskorištavanju radnika brodogradilišta Uljanik, ili pak uđite u (doslovno) ružičasti svijet bračnog para Tita i Brankice.

Ovo ljeto jedna od najznačajnijih produkcijskih kuća nezavisnog dokumentarnog filma, Factum, provodi aktivno, i to uz projekt Factum online. Riječ je o online videoteci putem koje je sad moguće pogledati filmove iz bogate Factumove produkcije koja broji više od sedamdeset dokumentarnih uradaka često nagrađivanih kako na domaćim, tako i na svjetskim filmskim festivalima. Mnoge od ovih filmova danas je gotovo nemoguće pogledati u kinima i na festivalima, a na ovaj način sada su dostupni za gledanje.

Zanimljivost Factumova dokumentarnog opusa, između ostalog, svakako su filmovi koji tematiziraju Istru i donose najraznovrsnije crtice i živopisne prikaze istarskog načina života, običaja, kao i intrigantne priče o ovdašnjim stanovnicima. Svi ovi dokumentarci nastali su tokom godina u Grožnjanu na Imaginarnoj akademiji koja je sredinom devedesetih pa sve do sredine dvijetisućetih bila mjesto razvoja filmskih projekata najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave regije i istočne Europe. Mnogi danas vrlo poznati redatelji bili su polaznici Akademije, pa su svoje dokumentarce tu razvijali i snimali od Dalibora Matanića preko Zrinke Matijević do Nebojše Slijepčevića.

Gledatelji tako sada u Factumovoj online videoteci, mogu, primjerice, pogledati vrlo nagrađivani film „Godine hrđe“ Andreja Korovljeva koji donosi priču o radnicima Uljanika i katastrofalnim uvjetima u kojima rade obavljajući jedan od najopasnijih poslova u brodogradnji – onaj nanošenja antikorozivne zaštite. Nehumani uvjeti rada radnike pretvaraju u strojeve lišene dostojanstva, pa tako „Godine hrđe“ postaje i film o privatizaciji na hrvatski način. Dokumentarac Dalibora Matanića, Tomislava Rukavine i Stanislava Tomića „Sretno!“ iz 1999. godine također tematizira pitanje radnika – rudara iz Labina koji zatvaranjem i posljednjeg rudnika upadaju ne samo u egzistencijalnu krizu, već i onu emocionalnu. Istovremeno, njihove prostore sada već bivšeg radnog mjesta, rudnika, zauzimaju članovi suvremenog umjetničkog kolektiva Labin Art Express i tako rudarski pozdrav „Sretno!“ poprima jedno sasvim drugo značenje.

O ljudima iz različitih svjetova, i to onih nacionalnih, koji ipak sasvim uspješno egzistiraju jedni s drugima govori film Tajane Božić „Circa Oaza“. Dokumentarac je to o stanovnicima jedne kuće uz more u Rovinju i suživotu na istrijanski način. Niz živopisnih likova nalazimo i u filmu „Terra Roza“ Alda Tardozzija. Ovaj višestruko nagrađivani film donosi priču o Titu i Brankici, bračnom paru iz jednog osamljenog istarskog sela koji su sebi stvorili ružičasti svijet. Sve u njihovom domu ružičaste je boje, jer život kroz ružičaste naočale trebao bi biti savršen, no uvijek postoji onaj „Ali…“. A kako je živjeti u svome svijetu zna i Gigi, glavni (i jedini) protagonist dokumentarca „Napušteni grad“ Magdalene Piekorz. Kroz dirljivi Gigijev primjer kao jedinog stanovnika napuštenog gradića Završja (Piemontea) redateljica zapravo priča o sudbini dijela talijanske manjine u Istri, onih koji su odlučili ostati u Jugoslaviji nakon što je tadašnja vlast zahtijevala da se opredijele za jednu od domovina.

Tu su još i priče o Šandoru, čuvaru Titovog zoološkog vrta na Brijunima; pa priča o paru iz Medulina, Milanu i Silvani čiju idilu narušavaju različita poimanja života; ili pak ona o ljudima iz pulske „Mahale“, siromašne multikulturalne zajednice iz centra grada.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum