Izložba Tine Konec „Kontrapunkt“ u galeriji SKUC

Izložba Tine Konec naziva „Kontrapunkt“ bit će otvorena u petak 31. kolovoza u 21 sat u pulskoj galeriji SKUC.

“U stvaranju mi je najbliži crtež, koji u širem značenju riječi znači osnovu stvaranja, a moji crteži nisu skice, krokiji, nego završena, zaključena likovna djela. Težim dosegnuti novi efekt pomoću najjednostavnijih likovnih izražajnih sredstava, pri tome uvijek ispočetka shvaćam da crtež ni izdaleka nije iskorišten ni istražen do kraja. Fascinira me, na primjer, efekt grafitne olovke – sjenčanje i efekt odsjaja grafitne površine, koji se mijenja sa svjetlošću i kutom gledanja.

„Središnji motiv je priroda (drveće), čime posežem za još jednom primarnošću, ali ne zadržavam se na velikom izgledu drveća (krošnji). Shvatila sam da tijekom crtanja dobivaju manje ili više apstraktan izgled i posljedično aludiraju na druge tvorbe iz svijeta prirode na makro ili mikro nivou. Kod promatrača želim potaknuti igru asocijacije i veseli me kad oni u crtežima vide prirodne tvorbe i slike koje nisam namjerno stvorila.

„U crtežima postoji manje ili više izražen kontrast. Seriju Crte i Noćnu seriju obično izlažem kao jedinstvenu kompoziciju, nazvanu Dan i noć i noć i dan, gdje je kontrast između dana i noći neposredno izražen u naslovu. Osim tog kontrasta postoji i kontrast između pozitivnog i negativnog, između punine i praznine te između organskih i geometrijskih oblika. Proces crtanja je moja meditacija. To je samo moje vrijeme i za mene znači kontemplaciju. Likovno je djelo za mene u potpunosti zaključeno samo izlaganjem. Također i tu tražim inovativne pristupe, rado bih prerasla klasičan izgled. To ovisi o mogućnostima crteža, konceptualnih ili tehničkih. Neke serije crteža izlažem kao poliptihe, koji se mijenjaju svakom novom izložbom, pa imamo varijacije u samom položaju crteža ili pozicije u galeriji (zid, stup,strop, kut) čime su djela uvijek vizualno drugačija. Neki crteži se pretaču motivima i tako tvore proizvoljno dug niz, dok drugi sa zavrnutim rubom slobodno vise na zidu”, piše autorica u katalogu izložbe.

Tina Konec (rođena 1992.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna sveučilišta u Ljubljani u klasi profesora Zmaga Lenárdiča. U istoj je ustanovi završila postdiplomski studij slikarstva pod mentorstvom Tuga Šušnika.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum