Nastavak na razini originala

KINO: SICARIO 2: RAT BEZ PRAVILA, redatelj Stefano Sollima

Kanađanin Denis Villeneuve režirao je prije nekoliko godina izvrstan „Sicario“, jedan od najboljih filmova koji se bave tematikom narkomafije i njezinim utjecajem na meksičko i američko društvo.

Naravno, kako to uglavnom biva, uspjeh filma potaknuo je i snimanje nastavka „Sicario 2: Rat bez pravila“, koji se upravo prikazuje u domaćim kinima i, srećom, ne ostavlja dojam da je sniman samo zbog zarade. Redateljsku palicu preuzeo je talijanski redatelj Stefano Sollima (otac mu je bio klasik špageti vesterna Sergio Sollima), otpala je Emily Blunt kao pravdoljubiva agentica FBI-a, ali ostali su Josh Brolin (agent CIA-e) i Benicio Del Toro (osvetnik kojemu je mafija ubila obitelj) u ulogama mutnih tipova.

Radnja se temelji na pretpostavci da šefovi narkomafije pomažu islamskim teroristima pri ulasku u SAD, zbog čega CIA organizira otmicu kćeri šefa kartela da bi izazvala sukob s drugim kartelima. Nakon što se situacija zakomplicira, CIA se odlučuje povući i eliminirati svjedokinju, ali njezini operativci odbijaju to učiniti.

Nastavak je podjednako uzbudljiv i napet poput originala, ali dok je Villeneuveov film odaslao brutalnu poruku da se s narkomafijom mogu boriti samo oni koji su nemilosrdni poput nje, Sollimin nastavak sugerira da su političari još bešćutniji i nemilosrdniji od onih koji rješavaju stvari na terenu.

Vjerojatno je davanjem ljudskih osobina operativcima Sollima malo razblažio brutalni dojam izvornika, iako unutar dobro izvedene žanrovske priče ukazuje na jednu vrlo zanimljivu crtu ljudskog karaktera. Lako je nekog odstraniti i tako riješiti problem ako se to radi iz Pentagona ili Langleyja, ali ako morate ubiti nedužnu osobu koju tjednima gledate u oči, onda je to malo žešći problem čak i za prekaljene profesionalce.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum