Razgovor: Ariane Trümper – njemačka umjetnica na Summer Sessions rezidenciji

Poigravanje s percepcijom vremena

Ariane Trümper mlada njemačka umjetnica koja gostuje na Summer Sessions rezidenciji u Puli, predstavit će u sklopu off programa festivala Media Mediterranea 20 rad kojeg je tu razvijala. Njen multimedijalni rad naziva „Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday“ bit će izložen u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a u razgovoru s umjetnicom prvo smo htjeli doznati kako je došla do ideje za njega.

– Ideja za rad je poprilično stara i nastala je tijekom jedne rezidencije u istočnoj Njemačkoj. Tada sam, prije godinu i pol dana radila u jednoj bivšoj tvornici tekstila koja je nakon ujedinjenja kao i mnoge druge tvornice propala što je za sobom povuklo mnoge probleme. Ta je ideja rasla sve dok nisam našla mjesto u kojem ju mogu realizirati.

Koje je polazište te ideje – što želiš postići s tim radom?

– Rad se bazira na iskustvu kojeg želim postići. Radi se o osjetilnom radu koji se poigrava s percepcijom stvarnosti i kako od stvarnosti stvaramo istinu. Glavni cilj je stvoriti određenu atmosferu i zato se s jedne strane poigravam s tehnologijom i elektronikom, kako ona radi, kako prevađa istinu te kako ju mijenja. Drugi dio instalacije čini voda koja je u kontradikciji s tehnologijom. Voda je izvor života, no može i uništavati. Pogledamo li stare zgrade vidjet ćemo kako ih voda uništava no s druge strane zahvaljujući njoj i u tim ruinama nešto može rasti. To su dva glavna dijela instalacije, a treći također važan dio je promatrač koji će moći vidjeti sebe u njoj.

Koliko je bilo teško inkorporirati elektroniku u taj rad? Imaš li prijašnjih iskustva u radu s njom?

– S elektronikom je uvijek malo teško jer svaki uređaj ima svoje određene karakteristike, no budući da već neko vrijeme radim s njima poznato mi je kako neke stvari rade i to je dio kojeg sam jako svjesna prilikom razvoja ideje za rad.

Možeš nam objasniti sam naziv instalacije?

– Njemački naziv mogli bi prevesti kao: danas će sutra postati jučer i govori o tome kako želimo povratiti prošlo vrijeme. Rad pokušava iskriviti naše iskustvo vremena jer nostalgija nam uvijek govori o tome kako je nekoć bilo bolje i stoga želimo da nam se ta prošlost vrati. To je ono s čime sam se u nazivu htjela poigrati.

Kako bi opisala svoje iskustvo u ovom rezidencijalnom programu?

– Bilo je to vrlo pozitivno iskustvo, a Pula mi se također sviđa. Svaka je rezidencija različita i puno ovisi o domaćinu. Rojc je vrlo zanimljiva zgrada – to je pravi kulturni centar u kojem je sve na jednom mjestu. Tu vlada i određena skvoterska atmosfera koja je zaista posebna jer su svi su jako prijazni.

Summer Sessions je mreža za razvoj talenata ostvarena u suradnji s V2_ Institutom za nestabilne medije iz Rotterdama, a realizirana unutar MI plus platforme koju čine Udruga Metamedij,L.A.E.XXI, Faro11 i Sonitus.

Razgovarao B. VINCEK

Fotografije B. VINCEK i arhiva udruge Metamedij

Leave a Reply


8 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum