Učinkovito razotkrivanje ljudske prirode

KINO: PAZI ŠTO ŽELIŠ, redatelj Paolo Genovese

Talijanski redatelj Paolo Genovese u svojem novom filmu „Pazi što želiš“ (The Place) drži se danas vrlo popularne dosjetke o smještanju radnje u ograničeni prostor i smišljanju koncepta na kojemu se temelji cijeli film.

Njegov junak je šutljivi i anonimni čovjek (Valerio Mastandrea) koji po cijele dane sjedi za istim stolom u kafiću „The Place“ (originalni naslov filma) i prima klijente koje muče razni, uglavnom teški životni problemi. Tajanstveni čovjek često im zadaje teške i nemoralne zadatke (uključujući pljačke ubojstva i slično) i obećaje im da će obavljanjem tih zadataka riješiti svoje nerješive probleme.

Povrh toga, zadaci se često suprotstavljaju, na način da rješenje zadatka za jednog klijenta znači neispunjenje zadatka za drugog klijenta i slično. Unatoč iznimno ograničenom mjestu radnje i konceptu koji se lako može ispuhnuti, redatelj Genovese uspijeva održati napetost i pažnju gledatelja tijekom cijelog filma. Najveća vrlina njegove drame ipak je u tome što vrlo učinkovito i detaljno razotkriva ljudsku prirodu.

Koliko smo spremni ići daleko da bismo riješili svoje životne probleme i jesmo li spremni zakoračiti preko crte s koje više nema povratka? Je li opravdano trajno unesrećiti nekoga da bismo spasili sebe ili svoje bližnje? Možemo li za svoje postupke okriviti nekog drugog ili smo za njih uvijek odgovorni sami? Genovese se redateljski vrlo uspješno nosi s ovim teškim pitanjima, nudeći nam još jedan zanimljiv primjerak suvremene talijanske kinematografije.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum