AMIR ALAGIĆ na Druženju s umjetnicima u Gradskoj radionici

Pulski pisac Amir Alagić predstavit će u subotu, 22. rujna u 19.30 sati, u Gradskoj radionici svoj autorski pristup književnom i filmskom stvaralaštvu. Njegov stil raskošno oblikovanih rečenica opisuje se kao barokni, a prema riječima kritičara Božidara Alajbegovića, on je “pisac iznimne darovitosti i imaginacije, stilističke elegancije, ali i velike načitanosti. To je autor vrlo vješt u tvorbi kompleksnih pripovjednih struktura, ali i sposoban osmisliti motivski i problemski vrlo bogate fabule snažnog emocionalnog naboja, i koji će sigurno zauzeti značajno mjesto u kakvosnoj hijerarhiji prozne dionice hrvatske književnosti”.

Amir Alagić (1977.) rođen je u Banja Luci, a od početka devedesetih živi u Rovinju i Puli. Svoju prvu knjigu “Pod istim nebom” (Zigo, 2010.) sastavio je ulančavanjem niza kratkih priča s vrlo brojnim zajedničkim likovima, čije se sudbine isprepliću u više gradova diljem Europe. Drugi roman “Osvetinje” (Durieux, 2016.), u kojem je potvrdio izniman potencijal i darovitost dokazanu u prvoj knjizi, Alagić je smjestio u Rovinj, fokusirajući se ovoga puta na samo troje likova kroz čija je iskustva problematizirao različite inačice ljubavi. U svom zadnjem romanu “Stogodišnje djetinjstvo” (Durieux, 2017.) Alagić poseže za složenijom strukturom te, slično kao u debitantskoj knjizi, također svoj narativ napučuje velikim brojem likova, ponovno problematizirajući progonstvo i iskustvo emigracije. Osim književnosti bavio se je i filmom tako da je scenarist i redatelj kratkog igranog filma „Poigravanja ili Pokvareni bojler“ (2012).

Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum