Izložba „PAPIRI: IZ CIKLUSA MEMORIJE“ Silvane Konjevoda u Orsoli u Bujama

U sklopu tradicionalne svečanosti Dana Grožđa, otvorena je u petak 14. rujna u Orsoli, gradskoj galeriji Grada Buja izložba slikarskih radova koja nosi naziv “Papiri: Iz ciklusa memorije”. Autorica izložbe je riječka likovna umjetnica i pedagoginja Silvana Konjevoda, pobjednica slikarskog natječaja u kategoriji Ex Tempore koji se s temom “Bujske kamene priče” održao u Bujama 2017. godine, a njene radove predstavio je kustos Eugen Borkovsky. Prisutne je pozdravila predstavnica Pučkog otvorenog učilišta Tanja Šuflaj, a voditelj galerije i organizator izložbe Slađan Dragojević rekao je nekoliko riječi o autorici i njenom umjetničkom djelovanju.

Izložbu čine 32 slike bez okvira dimenzija od oko 40 sa 40 centimetara rađenih u kombiniranoj tehnici. Silvanini radovi okružuju i prekrivaju tiskane stranice koje prethodno nisu imale nikakve veze sa slikarstvom. Autorica ima određeni odnos prema tim stranicama, bilo da ih šara ili da ju nadahnjuju. Vidljive su službene novine, topografske karte, te pečati grada Kastva. Svoje slike Konjevoda prekriva paus papirom po kojem ona i dalje slika, te na takav način stvorena slojevitost podsjeća na nekakvo arheološko nalazište gdje svaki nivo predstavlja određeno vremensko razdoblje. Autorica namjerno svojim potezima stvara konfuziju, jer ponegdje ostavlja figure, ponegdje tekst, a ponegdje apstrakciju, želeći pritom možda napomenuti da je sadašnjost mnogo manje jasna od prošlosti, a u nekim slučajevima se i naknadni gornji slojevi kroz koje su vidljivi donji mogu s lakoćom odstraniti. Kako je kustos naveo, svi su radovi nastali nedavno, a putovanje posjetitelja kroz ovu slojevitu izložbu traži po njegovom mišljenju stručno vodstvo. Autorica nudi čitatelju tekstove i karte područja, ali su oni uglavnom pozadina koja je u pravilu mrtva, a služi isticanju činjenice da su njen rad, pa tako i ona, živi. Sve problematiziranje se lako zaboravi ako smo svjesni da se u umjetnosti uživa, ili da nas ona budi, upozorava ili potiče na razmišljanje.

Kustos izložbe kaže kako Silvana Konjevoda kao da slikom želi pobijediti objavljenu, sumnjivu ili šturu informaciju. “Njen aktivizam ponuđen je upitima i svojevrsnom provokacijom promatraču. Umjetnica nudi vizualizacije, a traži angažman promatranja na rubu odgonetanja. Ponuda je bogata oblicima i znakovima, izvedenim kombinacijom kolaža, crteža i slikarskih postupaka. Ona želi da promatrač otkriva inicijacije koje njeni radovi nude. Otkrivanje oblika na radovima ne nosi oznaku trenutne jasnoće. Tu su čitljivi i nečitljivi zapisi. Ova, indirektna ponuda, izaziva senzibilnog promatrača. Naoko raznorodni izbor elemenata odašilje pritajenu, ali radoznalu energiju umjetnice i otkriva njen obimni, instinktivno senzibilni raspon doživljaja suvremenog svijeta. Ne treba često koristiti pojam osobno jer on može podnijeti mnogo potencijalnih tumačenja poput pojma ljubav. No u našem slučaju se osobno poimanje autorice zaista preklapa s iskazom. Uz to, posjetitelj, gledalac nije zakinut, ali doživljava provokaciju, izazov. Jer, umjetnica ništa direktno ne nameće. Ona kao da želi namamiti promatrača njemu samome. Kao da mu ostavlja/nudi mogućnost njegova individualnog doživljaja. A asocijacija, koje iščitavamo na radovima, zaista ne nedostaje. Postaje nam jasno da Silvana zapravo poseže za oblikom/materijalom iz obične, jednostavne, bliske okoline koju pretvara u dijelove radova.”

Silvana Konjevoda rođena je u Rijeci, 1966. godine. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, odsjek likovne kulture: Grafika s pismom i primijenjena grafika (prof. Josip Butković). Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i priredila više samostalnih: Grižane, Grožnjan, Karlovac, Kastav, Krasica, Lovran, Punat, Rijeka, Rovinj, Split, (HR); Gelsenkirhen (D); Skopje (MAK); Piran, Sečovlje (SLO); Beograd (SRB), itd. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za umjetnički/autorski i pedagoški rad. Bavi se slikarstvom i pedagoškim radom. Živi i radi u Rijeci.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum