Jedan od Hanekeovih vrhunaca

Večeras (18. rujna) se na HTV 3 prikazuje „Bijela vrpca“ (2009), jedan od najboljih filmova jednog od najvažnijih živućih europskih redatelja.

Austrijski redatelj Michael Haneke je radnju ovog filma smjestio u mirnu njemačku provinciju uoči Prvog svjetskog rada, gdje se počinju odvijati neobjašnjivi i uznemirujući događaji. Najprije se barunov konj spotakne o podmetnuto uže, zatim pod čudnim okolnostima izgori štagalj, a onda netko otme dvoje djece.

Narator uznemirujućih zbivanja je seoski učitelj, koji se naknadno pita jesu li ta zbivanja nekako povezana s globalnim krvoprolićem koji će uslijediti. Haneke je tijekom cijelog opusa iznimno posvećen problematici nasilja u ljudskom društvu te uznemirujućeg odnosa pojedinca i kolektiva, što je u ovom filmu maestralno obrađeno.

Naročito je učinkovito, a za Hanekea neuobičajeno, korištenje crno-bijele fotografije (inače, bijela vrpca iz naslova sinonim je protestantske čistoće i nevinosti) kao stilskog sredstva kojim redatelj poručuje da je ljudsko društvo iznimno daleko od crno-bijelog pogleda na svijet. Film je dobitnik brojnih značajnih nagrada (Zlatna palma, Zlatni globus itd.) i jedan je od najcjenjenijih u Hanekeovu opusu, uz raniju „Pijanisticu“ (2001) i kasniju „Ljubav“ (2012).

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum