Odlazak Burta Reynoldsa

Danas (06. rujna) je preminuo poznati američki glumac Burt Reynolds, a upravo sinoć je na HTV-u prikazan davni film Roberta Aldricha (Grad opasnosti) u kojemu je Reynolds imao glavnu ulogu.

Burt Reynolds (rođen 1936. u Georgiji) u mladosti je htio biti igrač američkog nogometa, ali se zbog ozljede okrenuo glumačkoj karijeri. Upečatljivog macho izgleda nametnuo se kao predmet žudnje ženske publike i protagonist akcijskih filmova tijekom 1970-ih, a jedan od najzapaženijih ranih uspjeha mu je nastup u glasovitom filmu „Oslobađanje“, redatelja Johna Boormana. Nešto kasnije glumio je u „Zatvorskom krugu“ i spomenutom „Gradu opasnosti“, Roberta Aldricha, kao i u nekoliko filmova tada vrlo cijenjenog redatelja Petera Bogdanovicha (Napokon ljubav, Kino za groš).

Reynolds je svakako imao nešto više od seks simbola i akcijskog čovjeka, što je potvrdio u Pakulinoj drami „Početi iznova“ (1979), ali i suradnjom s cijenjenim redateljima poput Blakea Edwardsa, Dona Siegela ili Normana Jewisona tijekom 1980-ih, a okušao se i u redateljskoj karijeri (uglavnom televizijske serije i nekoliko igranih filmova). Tijekom 1990-ih više nije bio glumački naročito atraktivan i prisutan, ali istaknuo se značajnom ulogom u filmu „Kralj pornića“, tada mladog Paula T. Andersona.

Uloga redatelja pornografskih filmova, koji u tom žanru želi raditi umjetnost, kao da sažima lik i djelo samog Reynoldsa, koji je često bio razapet između banalnih komičnih ili akcijskih i glumački zahtjevnih zadataka. U svakom slučaju, otišao je čovjek koji je bio simbol akcijskog američkog filma i popularne kulture 1970-ih i 80-ih, ali i glumac koji je znao nadići ta ograničenja.

 

E. L.

Leave a Reply


9 − 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum