OTVORENI GRAD 2018 – ZELENI PLAN

Održan program “Oživljeni park” / “Un Parc Revit” u pulskom Mornaričkom parku

• Otvoreni grad Društva arhitekata Istre u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom predstavio je drugi dio ovogodišnjeg projekta Zeleni plan vezanog uz revitalizaciju i očuvanje Mornaričkog parka u Puli koji je realiziran 14. rujna.

Večeri u parku osmišljena je ka audio ambijent u kojem je glazbena umjetnica Isabel održala live performans pod nazivom „Oživljeni park“ / „Un Parc Revit“, a posjetioci su mogli preuzeti kartu Mornaričkog parka s popisom biljnih vrsta koje su trenutno posađene u parku.

Zvučni ambijent nije bio koncert u klasičnom smislu riječi već je Isabelina ideja bila pratiti posjetitelje na putu kroz Mornarički park suitom glazbenih tekstura improviziranih na licu mjesta, uz integraciju zatečenih zvukova okoliša parka (životinja, djece, prometa…). Bila je to dakle riječ o ambijentalnoj glazbi koja je zahvaljujući brojnim zvučnicima postavljenim po cijelom parku doprla do svakog njegovog kutka…

Novu evidenciju biljaka koja je putem karte dijeljena brojnoj znatiželjnoj publici napravila je Helga Goran na osnovu popisa biljnih vrsta mr. sci. Tatjane Mandić Bulić, rukovoditeljice hortikulture u Pula Herculanei d.o.o., a grafičko oblikovanje karte i plakata potpisuju dizajnerice iz kolektiva NJI3 iz Zagreba (Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić, Franka Tretinjak).

„Ovim događajem želi se upoznati građane s cjelokupnim fondom biljnih vrsta u parku, njegovom povijesnom i kulturnom vrijednošću te upozoriti na kulturnu, biološku i ekološku vrijednost zelenog sistema općenito kao žive materijalne baštine i integralnog dijela ukupne kulturno povijesne baštine grada. Ujedno, želi se potaknuti proces stručne revalorizacije i zaštite parka te pridobiti akt o proglašenju parka spomenikom parkovne arhitekture. S tim ciljem obavljeni su prvi razgovori s predstavnicima JU Natura Histrice s kojima se namjeravaju poduzeti prvi koraci u smjeru zaštite. Radi se o dugotrajnom procesu koji uključuje suradnju više različitih institucija s Gradom Pulom, Istarskom županijom te  Ministarstvom zaštite okoliša i energetike RH“, navode organizatori.

Program Otvorenog grada Zeleni plan svoju prvu realizaciju doživio je 26. ožujka u Mornaričkom parku urbanom akcijom u dva usporedna čina suradnjom kolektiva Otvoreni grad i umjetnika Vlade Marteka. Kolektiv OG, djelatnici Pula Herculanee te učenici Eko škole iz Gimnazije Pula posadili su stablo vrste tulipanovac (Liriodendron tulipifera), dok je Vlado Martek izveo akciju koja ostavlja rad pod nazivom “Vraćanje; i primanje. (Predpoetski dijalog s neverbalnim)”. Stablo i rad umjetnik je posvetio dobroj poeziji.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum