U Rijeci se otvara RiHub – novi gradski kulturni centar

Dugo iščekivani, novi gradski kulturni centar, RiHub svoja će vrata otvoriti 25. rujna za sve građane, a o aktivnostima koje će uslijediti, kao i o važnosti ovog projekta, na konferenciji za medije govorili su Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, gradonačelnik grada Rijeke, Vojko Obersnel te Bernard Koludrović, voditelj RiHuba.

RiHub bit će u pravom smislu riječi rasadnik inovativnog i kreativnog grada budući će ovaj prostor objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci.

Tako će u ovom prostoru kulturni i kreativni profesionalci pronaći mogućnost coworkinga – privremenog i povremenog rada, čime grad Rijeka dobiva značajan kulturni i turistički resurs, istaknuto je na konferenciji. Otvaranje RiHuba ujedno je i nakon prošlogodišnjeg otvaranja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, nastavak započetog procesa obnove napuštenih prostora i njihove prenamjene u kulturne svrhe. Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, bivšeg Bernardija, iznosi nešto više od pola milijuna eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor, a građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine te su ljetos završili.

Na konferenciji je istaknuto kako je RiHub otvoren građanima Rijeke jer će se upravo ovdje moći uključiti, sudjelovati u projektima, zajednički stvarati, raditi, učiti i volontirati, a prvu priliku za to imat će pokretanjem kampanje „Uključi se“. Tako će najvažniji segment rada RiHuba za početak biti programi uključivanja građana – sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana – kroz koje će naši sugrađani i sugrađanke dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada bit će u utorak 25. rujna u 19 sati. Uoči službenog otvaranja bit će istog dana organizirana Permakulturna radionica, mini konferencija “Civilne prakse su dobre prakse” i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran za glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum