Zreli primjer društveno angažiranog dokumentarca

KINO; SRBENKA, redatelja Nebojše Slijepčevića

Dokumentarni film „Srbenka“, redatelja Nebojše Slijepčevića nastao u produkciji Restarta, postao je najveća hrvatska dokumentarna festivalska uspješnica ove godine, a ovih dana počeo se prikazivati i u domaćim kinima.

Slijepčević je najprije počeo snimati pripremu predstave o ubojstvu obitelji Zec, koju je redatelj Oliver Frljić postavio u Rijeci. Tijekom snimanja izdvojila se jedna djevojčica koja glumi u predstavi i također je srpske nacionalnosti kao pokojna Aleksandra Zec, što je omogućilo redatelju da spoji postupak kreiranja predstave s osobnim iskustvima maloljetne glumice.

Kao što je iz navedenog očito, riječ je o vrlo kontroverznoj i zahvalnoj temi koja lako nalazi put do šire publike. No, valja priznati i da je film redateljski vrlo uspješno izveden, da se ne gubi u ritmu i da održava emocionalni naboj do efektno izvedene završnice, unatoč činjenici da se priča odvija u zatvorenom prostoru i da protagonisti puno pričaju pred kamerom.

Ovo je jedan od najzrelijih primjera društveno angažiranog domaćeg dokumentarca posljednjih godina, a nadajmo se da će imati i edukativnu funkciju. Možda ipak bude utjecao na smanjenje broja djece koju muče problemi poput Slijepčevićeve junakinje.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum