Ekomuzej batana ugostio predstavnike vodećih europskih ekomuzeja u sklopu EU projekta Culturecovery

Culturecovery je projekt koji ima za svrhu prenošenje znanja u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a sastanak Upravnog odbora doveo je početkom listopada partnere iz Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Poljske u Rovinj gdje im je domaćin bio Ekomuzej batana.

Ekomuzej batana je u 15 godina svog postojanja postao prepoznatljiv dio rovinjske turističke ponude, ali i primjer dobre prakse očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Kako bi se znanje i iskustvo stjecano kroz niz izazovnih godina postojanja Ekomuzeja batana prenijelo i na druge dionike u očuvanju istarske nematerijalne kulturne baštine, Ekomuzej batana je, uz Općinu Mošćenička Draga postao hrvatskim partnerom na Interregovom projektu Culturecovery čiji je Upravni odbor održao svoj sastanak 3. listopada u Rovinju.

Partneri su se okupili u Hotelu Eden gdje su u konstruktivnoj i produktivnoj atmosferi razgovarali o postignutim rezultatima, zajedničkim strategijama, trening programima, akcijskim planovima i mnogim drugim temama vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine kroz praksu ekomuzeja. Voditeljica projekta Culturecovery pri Ekomuzeju batana i njegova programska voditeljica Tamara Nikolić Đerić predstavila je didaktički kit namijenjen predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci koji će Ekomuzej batana realizirati u sklopu projekta Culturecovery.

Nakon radnog dijela, uslijedio je prvi dio studijskog posjeta u kojem su partneri pod vodstvom domaćina otkrivali sastavnice Ekomuzeja batana šetajući tematskim maritimnim putem kroz Rovinj do konobe Spacio Matika. Tamo su u odličnom raspoloženju kroz riblju večeru, upoznali rovinjsku gastronomsku baštinu slušajući bitinadure, pjevače tradicijskih rovinjskih pjesama upisanih u Registar kulturnih dobara RH.

Tijekom 4. listopada uslijedio je drugi dio studijskog posjeta. Tom su prilikom partneri mogli usporediti koncepte i funkcioniranje svojih ekomuzeja s Ekomuzejem batana razgledajući njegov interpretacijski centar uz stručno vodstvo. Sunčan dan stvorio je nezaboravnu kulisu za, mnogima najatraktivniju aktivnost Ekomuzeja batana, vožnju batanama oko rovinjskog poluotoka s ciljem upoznavanja tradicijske brodogradnje i drugih vezanih fenomena. Nastavak studijskog posjeta uslijedio je u Općini Mošćenička Draga, još jednom hrvatskom partneru na projektu koji je predstavio ekomuzej “Kuća mora” posvećen ribarskoj i pomorskoj baštini. Za sam kraj dvodnevnog okupljanja partnera projekta Culturecovery preostalo je upoznavanje mjesta Mošćenice, razgled tamošnje etnografske zbirke i Mošćeničkog toša (mlina za masline) te uživanje u pogledu na Kvarnerski zaljev tijekom završnog ručka.

Nositelji projekta iz talijanske Cervie, gdje se nalazi Ekomuzej soli i mora, izrazili su zadovoljstvo odrađenim sastankom i studijskim razgledom kao i svi ostali partneri koji su iz Istre i Kvarnera ponijeli niz konkretnih, inspirativnih primjera očuvanja nematerijalne baštine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum