Izložba „Konstrukcije“ Lorena Živkovića Kuljiša u galeriji Zuccato

Otvorenje izložbe „Konstrukcije“ Lorena Živkovića Kuljiša bit će održano u četvrtak, 11. listopada u 20 sati u porečkoj galeriji Zuccato.

„Izložbom „Konstrukcije“ predstavlja se sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Radovi se mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski, uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa i razvija se kao dugoročni projekt u nadgradnji inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti.

„Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell primjećuju i iznose teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano isključivo uz određeno razdoblje treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira“, piše Patricia Počanić u predgovoru kataloga izložbe.

Loren Živković Kuljiš rođen je 28. veljače 1973. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a 2002. godinu proveo je na studijskom boravku u San Franciscu u SAD-u. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996., a samostalno 1997. godine. Od tada je izlagao na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade, a radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. godine član  HULU-a Split, a od 2002. do 2006. godine bio je članom HZSU-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum