Krvavi islandski triler

KINO: KUCNI U DRVO, redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona

Iako smo se tijekom ovog tisućljeća nagledali islandskih filmova, teško se je sjetiti ijednog koji je toliko radikalan kao film „Kucni u drvo“, koji se upravo prikazuje u domaćim kinima.

„Kucni u drvo“, doduše, počinje kao uobičajena islandska drama o malim ljudima i njihovim svakodnevnim životnim iskušenjima. Dva bračna para iz susjedstva opterećena su vlastitim problemima, jedni pokušavaju dobiti dijete, dok se drugi bore s tragičnim gubitkom starijeg sina i bračnim problemima mlađeg. Pritom se nemilosrdno međusobno glođu, najprije se svađaju oko stabla koje dijeli njihova imanja, zatim oko nestanka mačke i psa, što rezultira sve većim napetostima u njihovim odnosima.

U najavama ovog filma Hafsteinna Gunnara Sigurðssona spominje se mješavina drame i komedije, ali od komedije ovdje nema ni traga. Bilo bi pravilnije reći da je film mješavina drame, trilera pa čak i horora. Jer izrazito krvava završnica, koju nećemo otkrivati da ne pokvarimo efekt iznenađenja kod potencijalnih gledatelja, doista je hororskog ugođaja, čak i pretjerano bizarna u odnosu na raniji tijek filma. No, bez obzira na ekstremnost završnice, redatelj Sigurðsson pokazuje zavidan talent u razvoju trilerskog ugođaja i postupnom prijelazu iz drame u triler.

Njegova redateljska rješenja vrlo fino gradiraju napetost i uvjerljivo otkrivaju nijanse u razvoju ljudskog ponašanja od benignijih prema sve ekstremnijim stanjima. Najzad, vrlo je pohvalno da konačno možemo gledati krvavi triler iz kinematografije koja nas je uglavnom darivala odličnim malim filmovima na razmeđi drame i komedije.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 5 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum