Oprečne dimenzije ljudske prirode

KINO: PRVI ČOVJEK, redatelja Damiena Chazellea

Povodom 50. godišnjice odlaska ljudi na Mjesec – koja će se obilježiti u srpnju sljedeće godine, iako još uvijek brojni skeptici sumnjaju u autentičnost tog čina – u domaćim kinima možemo pogledati novo filmsko djelo koje se bavi tim spektakularnim događajem.

Američki redatelj Damien Chazelle (La La Land, Whiplash) u svojem filmu „Prvi čovjek“ (First Man) obrađuje cijeli američki svemirski program 1960-ih, s vrhuncem odlaska na Mjesec u sklopu projekta Apollo 11, iz perspektive inženjera i znanstvenika Neila Armstronga (Ryan Gosling). Pritom je Armstrong tragično obilježen gubitkom trogodišnje kćerkice, koje je preminula od tumora, i taj događaj se snažno reflektira na cijeli njegov život i profesionalno djelovanje.

Chazelle dio filma snima u dokumentarističkom stilu, dok neki kadrovi izgledaju maestralno i monumentalno (primjerice, sekvenca spuštanja na Mjesec), uspijeva detaljno prikazati cijeli proces razvoja i pripreme svemirskog programa, ali i društveno-političke odrednice onodobne Amerike. No, vrhunac filma ipak je karakterizacija lika Neila Armstronga, budući da su u njemu sažete dvije oprečne dimenzije ljudske prirode. S jedne strane ranjivost, osjetljivost i podložnost osjećajima, koji su prikazani kroz lik nesretne djevojčice, a s druge bezgranična vjera, mašta i optimizam koji najzad mogu rezultirati epohalnim dosezima.

Odlična je i redateljeva odluka da izostavi kadar zabijanja američke zastave u površinu Mjeseca, iako su brojni konzervativci i zadrti „domoljubi“ zbog toga negodovali, ali tako cijela priča postaje ljudski univerzalnija i zaobilazi nepoželjnu ideološku dimenziju. Do nedavno je neprikosnoven film o američkom svemirskom programu bio kultni „Put u svemir“ (The Right Stuff, 1983), redatelja Philipa Kaufmana, ali sada je očito dobio iznimno opasnu konkurenciju.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum