Predavanje Anite Buhin u programu CKPIS-a

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) organizira predavanje Anite Buhin naziva „Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli”. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih“ koje će biti održano u srijedu, 17. listopada u 18 sati u Dvorani Slavka Zlatića pulske fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje).

„Kolektivno otkriće mora u socijalističkoj Jugoslaviji bilo je rezultat političkih, gospodarskih i društvenih procesa tijekom 1950-ih i 1960-ih, a na društveno-kulturnoj razini izrazilo se kroz masovni turizam i popularnu kulturu. Na primjerima triju kulturoloških fenomena – zabavnoj glazbi, televiziji te modnim i životnim stilovima – ovo će se predavanje baviti stvaranjem kolektivne svejugoslavenske slike Jadrana kroz konzumaciju audiovizualnih popkulturnih sadržaja. Pritom je, osim zadovoljenja potreba za zabavom i odmorom, mediteranizacija jugoslavenske kulturne sfere doprinosila i promoviranju Jugoslavije kao mediteranske zemlje sretnih, zadovoljnih, nasmijanih i suncem okupanih socijalističkih građana“, piše u opisu predavanja.

Anita Buhin je doktorandica povijesti na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci gdje trenutačno sprema obranu disertacije „Yugoslav Socialism “Flavoured with Sea, Flavoured with Salt”: The Mediterranization of Yugoslav Popular Culture in the 1950s and 1960s under Italian Influence“. Vanjska je suradnica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum