Predstavljanje monografije “50 Godina – Grad umjetnika – Grožnjan”

U subotu 29. rujna u sklopu 25. izdanja likovnog natječaja Ex tempore predstavljen je talijanski prijevod knjige koja obilježava jubilej grada umjetnika, odnosno monografiju nazvanu: “Grožnjan – 50 godina – Grad umjetnika”. Predstavljanju je prethodilo otvorenje skupne putujuće izložbe fotografija “Lijepote Istre”, u prijevodu “Le meraviglie dell’Istria” čiji autori su polaznici tečaja digitalne fotografije kojeg organizira Pučko Otvoreno Sveučilište iz Trsta.

U gradskoj koncertnoj dvorani predstavljen je prijevod na talijanskom jeziku monografije “Grožnjan – 50 godina – Grad umjetnika”, čiji je autor Eugen Borkovsky, a izdavači Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre i Općina Grožnjan. Nakon Hrvatskog koje je predstavljeno u lipnju, ovim je izdanjem odana počast talijanskim korijenima grada umjetnika. Na predstavljanju su sudjelovali pročelnica konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin-Toth, načelnik općine Claudio Stokovaz, autor Eugen Borkovsky, suurednica i lektorica Doris Pandžić, likovni umjetnik Rok Zelenko, te autorica fotografija Miranda Legović.

Iz publike su u predstavljanju još sudjelovali bivši načelnik općine Rino Duniš, zamjenica župana Giuseppina Rajko, te predsjednik Zajednice Talijana Mauro Gorjan. Predstavljanje je vodila Limoncin-Toth podsjetivši usput na vrlo zanimljiv način na pola stoljeća dugu povijest grada umjetnika.

Limoncin-Toth je navela kako, nakon što je iz talijanske, Istra prešla u Jugoslavensku državu, dio autohtonog talijanskog stanovništva bio prisiljen na odlazak, najprije iz političkih, kasnije iz ekonomskih razloga, a Grožnjanu je prijetila sudbina propadanja kao i drugim naseljima unutrašnje Istre. Umjetnost i umjetnici su spasili Grožnjan od procesa koji je bio već u tijeku, odnosno da divlja vegetacija prekrije njegove zidove i ulice. Iako je grad spašen, njegovi su ga izvorni stanovnici napustili krenuvši kao i stotine tisuća drugih Talijana u mučni egzodus koji je slijedio pripojenju Istre i Dalmacije tadašnjoj Jugoslaviji. Potomci njegovih izvornih žitelja su i dan danas rasuti po svijetu, to je činjenica koju se treba pamtiti. Pretvorivši ga u likovnu i glazbenu koloniju, Grožnjan ne samo da je spašen od nestajanja, nego se ovo nekad nepoznato mjestašce na brežuljku u gornjoj Bujštini, pozicioniralo na svjetskoj umjetničkoj karti, a svake ga godine posjećuju brojni umjetnici i turisti iz cijelog svijeta. Ovaj srednjovjekovni gradić koji ima izraženu arhitektonsku ljepotu, postao je grad umjetnika na inicijativu zagrebačkog kipara Aleksandra Rukavine koji je na području Bujštine radio i stvarao od 1962. sve do smrti 1985. godine. Osim Rukavine koji je imao viziju i utjecaj koji su omogućili ostvarenje ovog jedinstvenog projekta koji još uvijek traje, važnu je ulogu odigrao i tadašnji predsjednik općine Lino Gorjan.

 

Od preko pet stotina izložbi koje su upriličene u gradu umjetnika, stotinjak je sakupljeno u ovoj monografiji. Važan doprinos monografiji je dao i slikar Rok Zelenko iz vlastite i obiteljske zbirke fotografija, te drugim dragocjenim dokumentarnim materijalom neslužbeno prikupljenim tokom godina rada u gradu umjetnika. Jedan od problema današnjice koji se pojavio u Grožnjanu je i porast cijena nekretnina, te izgradnja apartmana koji narušavaju njegov originalan štih. Kako je naveo načelnik Stocovaz, jedna opasnost za kulturnu scenu Grožnjana je generacijski diskontinuitet odnosno činjenica da djeca umjetnika ne slijede stope svojih roditelja, što dovodi do zatvaranja pojedinih galerija a druga je pretvaranje umjetničkih galerija u trgovine koje preprodaju suvenire. Stocovaz je nadalje naveo da je rad na ovoj monografiji trajao ukupno tri godine i da je dovršeno na 25. izdanju likovne nagrade Ex-tempore, najavivši za sljedeću godinu i englesko izdanje.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum