Svjetski dan audiovizualne baštine 27. i 28. listopada u Kinu Valli

Opća konferencija UNESCO-a odobrila je obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine 2005. godine kao mehanizam za podizanje opće svijesti o potrebi očuvanja i zaštite važnog audiovizualnog materijala za buduće generacije, te hitnih mjera za očuvanje ove baštine i osigurati da je sada dostupna javnosti i budućim generacijama.

Stoga se 27. listopada diljem svijeta obilježava Dan audiovizualne baštine kada će se i u Kinu Valli prikazati zaštićeni i restaurirani filmovi iz naše povijesti. U 11 i 17 sati prikazati će se dječji klasik „Družba Pere Kvržice“ autora Mate Lovraka, zasigurno jednim od čitanijih naslova lektire za djecu prošloga stoljeća, a filmska ekranizacija romana redatelja Vladimira Tadeja zabaviti će mlade i  probuditi sjećanja iz djetinjstva današnjih roditelja.

U nedjelju, 28. listopada, u 19 sati prikazati će se šest kratkometražnih filmova redateljskih velikana jugoslavenske kinematografije; Zvonimira Berkovića, Nikole Babića, Rudolfa Sremca, Bruna Gamulina i Bogdana Žižića.

Događaj je ostvaren u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskim filmskim arhivom koji je punopravni član Međunarodnog udruženja filmskih arhiva (FIAF) i Europskog udruženje filmskih arhiva (ACE), a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 6 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum